De kracht van affirmaties

Affirmaties

De kracht van affirmaties

De meningen zijn erover verdeeld: de kracht van positieve affirmaties. Werkt het positief voor je zelfbeeld, of juist averechts? Je zult het zelf moeten ervaren is mijn mening. En zo zie ik dat met alle methoden van bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Wat voor de één werkt, werkt niet voor iedereen. We zijn namelijk allemaal uniek en allemaal op onze eigen manier geprogrammeerd door het gezin waar we uitkomen, de school en de clubjes waarop we gezeten hebben en bij sommigen ook door de kerk.

Iedereen heeft zo zijn eigen model van de wereld (bekijkt de wereld vanuit zijn eigen perspectief) en we proberen elkaar voortdurend te overtuigen van ons gelijk.
Haha, alleen al dat beseffen geeft lucht vind ik. Ik probeer zo min mogelijk de woorden te gebruiken: “het is zo”, “zo hoort het” en “zo moet het.”
Dus hier komt mijn ervaring met affirmaties.

Wat zijn affirmaties eigenlijk?

Allereerst zal ik uitleggen wat affirmaties zijn, want niet iedereen is hier bekent mee denk ik.
Affirmatie betekent letterlijk bekrachtiging of bevestiging. Het is een gedachte die je steeds herhaald, waardoor je hem gaat geloven. Gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen.

Het punt is dat we tijdens onze opvoeding en ook nog daarna, heel veel negatief geformuleerde affirmaties hebben gehoord. “Dat mag je niet doen, zo hoor je je niet te gedragen, als je zo doet, vind ik je niet lief, of erger nog, jij benteen stout kind!”
Al deze opvoedkundige zinnen, zijn ons verteld met een positieve intentie. Onze ouders wilden ons behoeden voor gevaar en schaamte.
En hoogstwaarschijnlijk hebben ze ons ook veel positieve affirmaties gegeven. “Goed zo!, ik vind je zo lief, wat knap dat je zo’n mooi cijfer hebt gehaald, wat doe je dat toch goed enz.
Zo hebben we geleerd wat goed en fout is in onze cultuur en hoe we ons horen te gedragen in onze samenleving. Helemaal goed toch, denk jij misschien nu.

Absoluut!

De keerzijde van onze opvoeding

De keerzijde is echter dat sommigen het gevoel hebben gekregen dat het ontvangen van liefde afhankelijk is van ons gedrag. Als we ons ‘goed’ gedragen wordt er van ons gehouden en als we het ‘verkeerd’ doen zijn we minder waard.

En daar zit nu precies het probleem. We zijn afhankelijk van anderen als het gaat om eigenwaarde. Het ontbreekt ons aan “eigenliefde” en “zelfvertrouwen.”

Affirmaties voor meer zelfvertrouwen

Het herhalen van positieve (zelfbeeld) affirmaties kan je helpen om meer in je kracht te komen. Er zijn een aantal criteria waaraan een positieve affirmatie moet voldoen.

Hij moet positief geformuleerd (het woord zegt het al) worden en je moet hem heel vaak herhalen voor langere tijd. Bedenk dat je de negatieve affirmatie ook heel lang en heel vaak hebt herhaald, dus die laat zich niet zomaar overrulen.

Ik zal je een voorbeeld uit eigen ervaring geven om het te verduidelijken,

Ik heb geleerd dat een kind het beste af is met een vader en een moeder in een gezin. Scheiden is een egoïstische beslissing en daarmee stel je je eigen geluk boven dat van je kind. Een kind is voor het leven geschaad. Even kort door de bocht geformuleerd, maar het gaat even over het proces.

De vader van mijn dochter en ik zijn een aantal jaar geleden gescheiden.

Ik heb de afgelopen jaren daardoor heel vaak tegen mijzelf gezegd dat ik een egoïstische moeder ben en dat ik mijn dochter te kort doe. Ik heb lang geloofd dat ik door de scheiding altijd extra mijn best moest doen en dat ik het tekort nooit kan compenseren. Ik voelde mij voortdurend schuldig en geloofde dat in elk opvoedkundig probleempje de oorzaak lag in de scheiding.

Tijd voor positieve affirmaties!

Ik stelde een lijstje op hoe ik me wilde voelen in mijn moederschap en hoe ik over mezelf als moeder wil denken. Dit rijtje positieve affirmaties schreef ik op een aantal briefjes.

  • Ik ben een zorgzame lieve moeder
  • Ik heb heel veel te geven
  • Onze moeder-dochter band is sterk
  • Mijn moederliefde is oneindig
  • Ik ben een geweldige moeder

De kracht van herhaling!

Ik hing een briefje op mijn spiegel, stopte er een in mijn portemonnee en legde er een in mijn auto.

Elke ochtend en elke avond zei ik de 5 zinnen hardop tegen mezelf in de spiegel en steeds als ik mijn portemonnee gebruikte en in mijn auto zat, zag ik het briefje en herhaalde ik de zinnen in mijzelf. Een maand lang, iedere dag opnieuw.
De eerste dagen voelde het raar en hoorde ik steeds een ander stemmetje in mijn hoofd die zei: ‘ja ja, natuurlijk…, geloof je het zelf.., dit is echte belachelijk.., enz.

Dit stemmetje werd na een tijdje toch steeds stiller en ik ging me er echt beter door voelen. De zinnen voedden mijn zelfvertrouwen als moeder en dat straalde ik ook uit. Ik kon meer genieten van het moederschap en de touwtjes wat meer laten vieren. Door het vertrouwen dat groeide, kon ik het perfectionisme meer loslaten.

Nu jij

Dit is een voorbeeld van hoe je affirmaties kunt inzetten om je zelfvertrouwen te vergroten. Vind je het lastig om zelf de affirmaties te formuleren, dan zijn er ook affirmatie kaarten te koop. Hier zijn er een aantal, maar als je googled gaat er een wereld aan affirmaties voor je open.

Louise Hay- affirmatie kaarten.

Alana Fairchild- inspirerende affirmatiekaarten

Ook kun je ook affirmaties luisteren op bv. You-tube. Louise Hay is wat mij betreft de koningin van de affirmaties! Ik hou van haar stem.

Gabrielle Bernstein vind ik ook inspirerend op dit gebied.
De meeste affirmaties vind je in het Engels. Ik ben van mening dat een affirmatie in je moedertaal het beste werkt. De woorden dringen door in je onbewuste en als jij Nederlands spreekt en denkt zullen de Engelse woorden minder makkelijk beklijven.

Maar goed, zoals ik aan het begin al zei: het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is en hoop dat ik je met deze blog nieuwsgierig heb gemaakt naar de kracht van affirmaties.
Ik hoor heel graag jouw visie en ervaring!

Liefs Danny

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *