Een goede ademhaling is de oplossing!

De invloed van je ademhaling op je gezondheid.

Ongelofelijk hoeveel klachten zijn terug te voeren op een verkeerd adempatroon!
Nu ruim een jaar geef ik met Mindful Trainen, trainingen voor lichaam en geest, waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt. We doen ademhalingsoefeningen en gebruiken de ademhaling als anker in meditaties.  Daarnaast trainen we ook fysieke kracht en uithoudingsvermogen.

Ik sta versteld van hoeveel mensen te veel ademen en de klachten die zij hierdoor ervaren.

Tegelijkertijd ben ik heel enthousiast over het effect van een goed adempatroon!

Weet je waarom?

Omdat met ademhalingsoefeningen en het weer aanleren van een goed adempatroon, ontzettend veel klachten worden opgelost.

Dat is toch geweldig!

Een goede ademhaling geeft energie en zelfvertrouwen.

Ook als je geen klachten hebt, kun je je met ademhalingsoefeningen nog veel beter voelen! Dit vertel ik uit eigen ervaring. Ik heb namelijk de mazzel, dat ik mij gezond en fit voel. Geen fysieke klachten en geen mentale klachten op het moment.

Toch doe ik dagelijks oefeningen voor een betere ademhaling en mindfulness meditaties.

Waarom? Omdat het me goed doet! Ik voel me energiek en in balans.

Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid. Geloof me, het is heel bijzonder dat ik dit zeg, mensen die mij persoonlijk kennen zullen dat beamen;)).
Door beter te ademen sta ik meer in contact met mijn intuïtie. Zo kan ik beter voelen wat goed is voor mij, wat ik wil en waar ik blij van word. Om daar vervolgens naar te luisteren, maakt een mens gelukkig.

Effecten van te veel ademhalen.

Maar goed, nu even over de klachten. Een heel groot deel van de volwassen bevolking in Nederland ademt te veel. Overademen noemt men dat. Het teveel ademen brengt het lichaam in Stress. Deze stress, zorgt ervoor dat we nog meer gaan ademen en zo is de circel rond. We hyperventileren chronisch en dit geeft op termijn klachten en maakt ons uiteindelijk ziek. (dit is de kortste versie van het proces. Voor meer informatie hierover verwijs ik naar het boek “verademing” van Bram Bakker en Koen de jong.)

De top 3 van klachten die het meest voorkomen bij mensen die te veel ademen zijn:

  1. Pijn in schouders of nek
  2. Snel vermoeid
  3. hartkloppingen/gejaagdheid. (hoge bloeddruk)

Met deze “stress gerelateerde klachten” gaan we naar de huisarts.
Die schrijft medicijnen voor, zoals bloeddruk verlagers en/of antidepressiva en adviseert je om het rustiger aan te doen. De medicatie zorgt niet alleen voor het verminderen van de klachten. Je krijgt er een hoop bijwerkingen bij cadeau. (ook dit is vrij kort door de bocht, maar je begrijpt de strekking van het verhaal denk ik)

Waar ik naartoe wil.

Stel je voor dat je met een verbeterd adempatroon je klachten kunt verminderen, of zelf oplossen?
Dat zou toch geweldig zijn!?

Ik weet dat het kan!

Beter/minder ademen, verlaagt de hartslag, de bloeddruk en geeft direct ontspanning.

Op termijn verdwijnen vermoeidheidsklachten, komt de energie terug en het lichaam weer in balans.

Ik heb het afgelopen jaar veel mensen mogen begeleiden met “stress gerelateerde klachten” en allemaal hebben zij baadt bij ademhalingsoefeningen. Ze ervaren direct meer ontspanning, kunnen soms zelfs hoofdpijn weg ademen en voelen zich na een paar weken oefenen een heel stuk opgewekter en energieker. Ze worden fysiek en mentaal sterker en flexibeler.

Soms ligt de oplossing dichterbij dan je denkt!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *