Mindful Trainen naar een marathon, kan dat wel?

Marathon

Mindful Trainen naar een marathon…, kan dat wel?

Mijn struggels naar de Leiden Marathon op 19 mei as.

Op 19 mei aanstaande sta ik aan de start van de marathon in Leiden.

Ik zit nu middenin mijn trainingsschema ernaartoe. Ik train volgens de methode “sportrusten’, wat inhoudt dat de langste afstand die ik train 14 km is.

Ik heb voor deze methode gekozen, omdat ik geloof dat het minder blessuregevoelig is en omdat het trainen op deze manier veel minder tijd kost. Zo blijft er meer tijd over voor het gezin en dat vind ik ook een hele fijne!
Daarnaast heb al meerdere keren een halve marathon gelopen en met sportrusten ernaartoe getraind en dit is goed bevallen.

Maar een hele marathon…., dat is toch wel even andere koek

Sportrusten

In januari heb ik mijn omslagpunt laten meten bij Aerofit Healthclub en aan de hand van die uitslag heb ik mijn trainingsschema van 100 dagen gekregen. Ik train 3 keer per week op hartslag(HR). In het schema staat 4 keer, maar ik vervang 1 training door krachttraining. Dat is ook prima volgens de bedenkers van Sportrusten: Koen de Jong en Stans van der Poel.

Mijn sportrusten marathon schema:

Zo ziet mijn schema er op dit moment uit.

Zondag 14 KM 156 HR

Dinsdag of woensdag 14 KM op 151 HR (hartslag)

Donderdag of vrijdag 9 KM op 160 HR

Trainen op hartslag

Het trainen op hartslag vind ik prima. Ik heb een mooi horloge die mijn hartslag op de pols meet tijdens het lopen.

Tot nu toe gaat het best aardig al merk ik dat mijn lichaam 3 keer per week hardlopen niet gewend was en daardoor voel ik dat ik echt voldoende rust tussendoor moet pakken om te herstellen, anders loop ik mezelf voorbij…

En dat laatste is best moeilijk met mijn werk als personal trainer.

Balans Training en rust is belangrijk

Naast mijn eigen trainingsschema, train ik ook nog eens 4 keer met een klant en dat is ook hardlopen. Niet zo intensief als ik zelf train, maar ik ben toch in beweging. Daarnaast geef ik nog een mindful run cursus en 3 keer per week bootcamp. Ook bij deze trainingen ben ik zelf niet heel intensief bezig, maar sta en beweeg ik wel buiten.

Ik wil graag het goede voorbeeld blijven geven aan mijn klanten en niet over mijn grens gaan met trainen. De vraag of een hele marathon lopen überhaupt wel mindful is komt de laatste tijd regelmatig op merk ik. Bij mezelf en ook bij anderen.

Struggels, vragen en onzekerheden

Tja want is 42, 2 km lopen niet gewoon roofbouw plegen op je lichaam? En met welke motivatie ga ik dit eigenlijk doen?

Wil ik iets bewijzen? En aan wie dan? Of vind ik het echt leuk? Kun je zo’n afstand lopen eigenlijk echt leuk vinden vraag ik me af.

Het is natuurlijk best knap en bewonderenswaardig en niet iedereen doet dat zo even. Ik train er hard voor en tijdens het proces voel ik me sterker en fitter worden. Dat vind ik wel een fijn gevoel moet ik zeggen. Het geeft me kracht en zelfvertrouwen.

Ook onzekere gevoelens steken de kop op. Angst voor mislukking, angst voor blessures en zelfs angst voor de dood komt voorbij. Er is iemand overleden tijdens de marathon van Rotterdam en dat bezorgt mij ook angst en twijfel. Kan dat mij ook overkomen? Vind ik het echt zó belangrijk en leuk om een marathon te lopen, dat ik dat, al is het een heeeeel klein, risico wil lopen?

En ja het risico op blessures is natuurlijk aanwezig.

Ik ben nu een kleine 2 jaar bezig met mijn eigen bedrijf en dat gaat goed. Ik geniet ontzettend van de vrijheid en het werken buiten met leuke mensen. Hopelijk blijf ik nog heel lang gezond en fit, om deze mensen te motiveren en stimuleren om Mindful te blijven trainen.

Een marathon train je niet zomaar

Je leest het: een marathon loop je niet zomaar ff. Ik niet tenminste!

Al weet ik dat er mensen zijn, die een marathon ongetraind starten en weddenschappen afsluiten voor kratjes bier. Haha, als ik dat hoor dan denk ik: Waar pieker ik over! Ik ben best fit en ga in elk geval niet zonder goede voorbereiding op weg.

Tot slot

Ik blijf voorlopig doortrainen en probeer nog niet te veel bezig te zijn met D-Day. (19mei).

Elke training probeer ik te genieten van mijn omgeving en beoefen ik zoveel mogelijk neusademhaling en mindfulness.

Een trainingsmaatje mis ik wel. Het zou leuk zijn om een keer per week samen met iemand te lopen. Dus mocht je in (de buurt van) Leiden wonen en zin hebben een keertje samen met mij te lopen, laat het me weten. danny@mindfultrainen.nl.

Lijkt me gezellig! Ook ben ik benieuwd of jij wel eens voor een marathon hebt getraind en of je iets herkend van mijn struggels. Laat gerust een comment achter, vind ik leuk!
Wil je meer weten over sportrusten: klik hier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *