mindful wandelen

Magische full moon wandeling

Wouw, Ik ben nog aan het nagenieten van de mindful full moon wandeling op 25 september.
Wat was de maan prachtig zichtbaar en voelbaar!

Het in stilte wandelen bracht verdieping en bewustwording. We hebben gezien, gehoord, geroken, geproefd en gevoeld. De focus op onze zintuigen brengt de aandacht in het hier en nu. Precies waar het met Mindfulness over gaat.

Ik had er bewust voor gekozen om vooraf niet te veel te zeggen, zodat de deelnemers zoveel mogelijk open en verwachting loos konden ervaren. Het is een mooie en fijne ervaring is geweest.

Aan het einde hebben we geluisterd naar het lied: “heb het leven lief” van Liesbeth List. Toen daarna de stilte verbroken mocht worden, waren we er stil van geworden.

Onder het genot van een kop thee of chocolademelk hebben we nagepraat.

De reacties waren zeer positief. Het stil zijn vonden de meesten heerlijk! Even niet hoeven praten, maar gewoon genieten van alles om je heen. Ik hoorde verwondering over wat men had gezien, gehoord en gevoeld. Dat de ervaring zoveel intenser was en dat er niets anders was dan het hier en nu. Wouw! Ik ben er nog stil van!

Stiekem ben ik al aan het fantaseren over een volgende full moon wandeling. 🙂

 

Geen herfstdip dit jaar met Mindful (Personal) Trainen

Heb jij last van een herfstdip?

Je bent niet de enige. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben in meer of mindere mate last van deze seizoensgebonden dip, of zelfs depressie. Afhankelijk van de ernst van de klachten is medicatie en/of lichttherapie nodig. Daarnaast zijn er nog een heel veel dingen die je zelf kunt doen, om de klachten te verlichten. Hieronder zet ik er een aantal op een rij.

 1. Ga zo vaak mogelijk naar buiten,
 2. Beweeg dagelijks ten minste 30 minuten,
 3. Mediteer,
 4. Slaap minimaal 7 (liefst 8) uur per nacht,
 5. Houd je aan een vast ritme (zie ook mijn ochtendritueel),
 6. Doe dagelijks ademhalingsoefeningen,
 7. Drink voldoende water (2 liter per dag),
 8. Eet zo min mogelijk (geraffineerde) suiker,
 9. Drink minder koffie en alcohol,
 10. Sport,
 11. Maak tijd voor leuke dingen en plan ze vooruit,
 12. Maak het thuis gezellig.

Uit vele onderzoeken is gebleken dat buiten bewegen zonder prestatiedruk en het beoefenen van mindfulness geweldig effectief zijn in de strijd tegen depressie!

Mindful Trainen tegen een herfstdip

Kun jij wel wat hulp gebruiken in jouw strijd? Of vind je het lastig om buiten te gaan sporten, als het herfstachtig weer is? Wil je leren mediteren en ervaren wat een goede ademhaling en het beoefenen van mindfulness voor jou kunnen betekenen?  Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Waarom ik je kan helpen

Mindful Trainen is ontstaan vanuit mijn eigen onderzoek naar wat nodig is om gelukkig te zijn. Om ons goed te voelen richten we ons vaak volledig op het fysieke aspect. We gaan gezonder eten en meer bewegen. Daarbij zijn we vooral bezig met ons uiterlijk. Als we er goed uitzien, voelen we ons lekkerder. En dat klopt natuurlijk ook. Voor een deel. Daarnaast streven we naar méer, mooier en beter! Meer geld, mooiere auto, betere baan enz. Iedereen kent wel iemand, of is zelf iemand die het geweldig voor elkaar heeft. Hij ziet er goed uit, goede baan, leuke partner met of zonder kinderen, gaat 2-3 keer per jaar op vakantie enz enz. En toch voelt hij zich niet lekker, of zelfs ongelukkig. Ikzelf was zo iemand. Er was niets mis en toch voelde ik me niet gelukkig. Hiervoor schaamde ik me, want andere mensen zouden misschien heel graag met mij ruilen. Ik had het toch geweldig voor elkaar?

Wat ik leerde

Ik volgde trainingen NLP en Mindfulness en volgde een opleiding tot yogadocent en mindfulnesstrainer en ontdekte dat gelukkig zijn vooral tussen je oren zit. Wat denk je allemaal over jezelf, waar geloof je in, hoe ziet jouw model van de wereld eruit, waar richt je je aandacht op, hoe bewust leef je, hoeveel tijd breng je door op de automatische piloot en in je hoofd? Ook leerde ik dat je “hoe” en “wat” je denkt kunt veranderen en dat je “bewustzijn” kunt trainen. Ik ervaarde en ervaar nog steeds dat dit niet gemakkelijk is. Dat de patronen die ik van jongs af aan ontwikkeld heb diep geworteld zijn in mijn onbewustzijn en dat ik eerst bewust moet worden voor ik kan veranderen.

Hoe ik het nu doe

Dagelijks oefenen, mediteren en beter ademhalen helpen mij  bij dit proces van onbewust naar bewust. Het helpt mij om mijn gedachten en emoties te zien voor wat ze zijn en leert mij dat ik niet mijn gedachten en emoties ben. Ik hèb gedachten en emoties en kan van een afstandje naar ze kijken. Hierdoor kan ik andere keuzes maken en anders omgaan met situaties, dan ik gewend was te doen. Ik durf nu (soms) uit mijn comfortzone te stappen en dingen te doen die ik diep van binnen graag wil, maar niet durfde uit angst voor mislukking of afwijzing. Angsten die ik in mijn jeugd heb ontwikkeld, maar niet meer reëel zijn in mijn volwassen leven.
Op deze manier omgaan met dingen, maakt mijn leven uitdagend en spannend en ik leer elke dag weer iets nieuws.  Daardoor voel ik me vaker gelukkig!
En dat gun ik jou ook!

Mindful Personal Training

Wil jij je ook gelukkiger voelen en spreekt bovenstaand verhaal jou aan?
Vind jij het lastig om uit jezelf voldoende te bewegen en buiten te zijn en wil je leren wat een gezonde ademhaling en mindfulness voor jou kan doen? Laten we dan samen gaan trainen.
Ik neem je mee naar buiten voor je dagelijkse portie Vit D en beweging. Daarnaast leer ik je mediteren en ademhalingsoefeningen, die je ook dagelijks thuis kunt doen.

Zo blijf jij een herfst/winterdip voor en voel je je ook tijdens deze jaargetijden lekker!

Mail me hier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk naar je uit!

Mindful full moon city walk

Mindful Full Moon City walk


Op dinsdag 25 september organiseert Mindful Trainen/Mindful Run Leiden, een speciale Full Moon City walk!

Ontdek Leiden tijdens een prachtige wandeling langs de singels en door de stad, op de avond dat de maan vol aan de hemel staat. Tijdens de wandeling zullen we jullie zintuigen zoveel mogelijk prikkelen. Ook staan we af en toe even stil voor een mindfulness- of yogaoefening. De schemering, de volle maan en de mindfulness elementen maken deze wandeling een onvergetelijke belevenis!

Aan het einde is er thee en warme chocomelk en gelegenheid om nog even na te praten.

De bijdrage voor deze speciale stadswandeling is 15 euro p.p.
Dit is inclusief thee en chocomelk na afloop.

Dit evenement wordt georganiseerd door Danny en Jozien: “De opbrengst van deze avond gaat volledig naar onze vriendin Nina. Zij heeft een jaar geleden de vreselijke diagnose kanker gekregen en vecht sindsdien keihard om beter te worden. De behandelingen die zij hiervoor ondergaat worden niet vergoedt door de ziektekostenverzekering en zijn ontzettend duur.
Wij vinden het daarom extra bijzonder om deze loop voor haar te organiseren en op deze manier een bijdrage te kunnen leveren.”

Voor wie is deze loop geschikt? Voor iedereen die houdt van wandelen en buiten zijn en zin heeft in een bijzondere en vooral leuke avond.

Startlocatie: Slachthuislaan 31 (In het Park bij restaurant Terroir)

Datum: dinsdag 25 september

Tijd: 20.00-21.30 uur

(Er is voldoende gratis parkeergelegenheid)

https://www.mindfulrun.nl/leiden-leiderdorp/

Mijn mindful ochtendritueel voor een heerlijke dag!

Een mindful ochtendritueel!

Sinds een jaar heb ik een mindful ochtendritueel die me geweldig goed doet!
Dus tijd om dit met jou te delen om je te inspireren om ook een routine te starten met tijd voor jezelf. In the pocket zeg ik!

Want soms is er de gehele verdere dag geen tijd meer voor “me-time” en vlieg je van het een naar het ander.
Herkenbaar? Wie weet heb jij wat aan deze 8 stappen.

Mijn 8 stappen plan

 1. Vertel je gezinsgenoten dat je elke ochtend een half uur eerder opstaat om te mediteren of wat yoga oefeningen te doen. Mocht er iemand eerder wakker zijn, dan wil je niet gestoord worden (vraag of je partner hieraan mee wil helpen).
  Om 7.00 uur ben jij er weer voor iedereen. Het is belangrijk om dit te vertellen, zodat de rest ook rekening met jou kan houden. Ik vond dit overigens lastig en voelde schaamte om dit te doen. Misschien omdat ik het een beetje gek vond en bang was dat zij het gek zouden vinden, of omdat ik twijfelde of ik deze tijd wel mocht nemen voor mezelf. Er werd heel relaxed op gereageerd. “Prima” zeiden ze en ze vroegen er verder niets over. Zorgen om niets!
 2. Begin voor je naar bed gaat met voorbereiden. Ik haal brood uit de vriezer, zet alvast de borden en bekers klaar voor het ontbijt en de lunchtrommels voor de kids. Ook leg ik mijn yogamat en meditatiekussen klaar, een opschrijfboekje met pen en de verstuiver met etherische olie. Leg je kleding voor de volgende dag klaar in de badkamer samen met een groot glas(water).
 3. Zet je wekker 30 minuten eerder dan je gewend bent. Mijn wekker gaat om 6.15 uur en de anderen staan zo rond 7.00 uur op. Ok, het kost je een half uur slaap, of suffen en dat gaat je wellicht aan het hart, maar geloof me die 30 minuten “me-time” leveren je zoveel meer op! Ook als je al korte nachten hebt en je het gevoel hebt dat elke minuut je kostbaar is, dan nog ben ik ervan overtuigd dat je een fijnere dag hebt als je die 30 minuten eerder opstaat en besteed aan tijd voor jezelf.
 4. Drink in de badkamer een groot glas lauw water. Ik voeg er altijd 3 druppels etherische citroen-olie aan toe. Heerlijk verfrissend en perfect voor het opstarten van je stoelgang.
 5. Neem dan een koude douche. Haha ik hoor je nu al denken; Ja dag!!!, die is gek! 😉 Ik daag je uit om het eens eens week of 2 te proberen. Wat heb je te verliezen? Dus een korte koude douche. Ik zet eerst even de warme douche aan, ongeveer 15-30 sec. Kort! Zodat ik geen weerstand opbouw tegen de kou die komen gaat. Dan koud dus! Rustig doorademen, je lichaam ontspannen en tenminste 1 minuut blijven staan. Dan eruit! De sensatie op je huid is heerlijk en je bent meteen goed wakker. Vervolgens aankleden en naar beneden.
 6. Verwen jezelf met een kop koffie of thee, net waar je van houdt. Dit vind ik echt een heerlijk moment. Ik zet een kopje koffie en neem dit mee naar mijn yogamat/meditatiekussen.
 7. Start met mediteren, of yoga oefeningen: Ik zet de verstuiver aan en soms een ondersteunend muziekje. (dit is niet nodig, maar draagt wel bij aan de sfeer). Timer (bv de app insight timer) op 20 minuten en mediteren maar. Ik breng de focus naar mijn ademhaling en laat gedachten komen en gaan. Er komt meestal van alles voorbij, vooral ‘to-do’ dingen. Vaak voel ik de neiging mijn telefoon te pakken, om dingen op te zoeken, of iets op te schrijven. Ik bedwing mezelf door steeds de aandacht te brengen naar mijn adem en lichaam. Dit is een mooi moment om even na te gaan hoe het met je is en wat je nodig hebt vandaag. Na de meditatie schrijf ik eventuele ideeën of to-do dingen op in een schrijfboekje die naast me ligt.
 8. Intentie zetten en of kaartje trekken. Als de gong gaat na 20 minuten, rek ik mezelf even uit en is het moment aangebroken om de dag met de rest van de familie te beginnen. Maar voordat ik mijn spullen opruim en de rest begroet trek ik een kaartje. Deze kaart bevat een bodschap die ik meeneem in mijn dag. Ik gebruik hiervoor de carddeck’s van bv Dolly van de Heuveling, Gabrielle Bernstein, of de spirituele inzichtkaarten. Er zijn er nog veel meer op de markt! Google maar eens op inzicht, of affirmatiekaarten.
  Ook zonder kaart kun je een intentie zetten voor de dag. Vraag jezelf; Wat heb ik nodig vandaag? En laat het antwoord in je opkomen. Je kunt er ook voor kiezen dit op te schrijven op een briefje, die je meeneemt in je broekzak. Een mooie reminder voor als je in de 5eversnelling zit en je weer even wordt meegenomen in de waan van de dag.

Je eigen mindful ochtendritueel

Ik hoop dat door deze stappen met jou te delen, ik je geïnspireerd heb om ook een ochtendroutine te starten met tijd voor jezelf. Je kunt dit op allerlei manieren invullen. Misschien is mediteren of yoga helemaal niet jouw ding en houd je van tekenen, lezen of muziek luisteren. Je kunt de “me-time” invullen met waar jij blij van wordt. Toch adviseer ik je als mindfulness coach, om te starten met mediteren. Het trainen van aandacht en focus is sporten voor je mind. Het maakt je bewust van je gedachtenpartonen, zorgt ervoor dat je je langer en beter kunt concentreren en brengt je meer in contact met je intuitie.
Wanneer je elke morgen mediteert, leef je meer vanuit je hart, dan vanuit je hoofd. Weet je niet goed hoe te beginnen? Ik help je graag! Bel me gerust voor meer informatie over Mindful Trainen en hoe ik jou kan helpen.

Accepteren

Acceptatie

Hoe zou je je voelen als je je leven zou accepteren zoals het NU is?

Verzet en weerstand tegen wat is, is de bron van ons lijden. Ik vind het altijd spannend om dit hardop te zeggen, want er zijn veel mensen die ontzettend veel op hun bord krijgen. Ziekte, scheiding, verlies van een dierbare, werkeloosheid, leven onder de armoede grens en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je in zo’n situatie zit, kan ik me zooo goed voorstellen dat dit dan hard aan kan komen. En dat het gedachten oproept als: ‘ja lekker makkelijk! Wacht maar tot je ermee te maken krijgt. Dan piep je wel anders.’
Ik heb niet met alle situaties te maken gehad, met sommigen wel. En zeker was dat niet altijd makkelijk en voelde ik me ook vaak ongelukkig in die situatie.
Wel geloof ik heilig in wat hier staat. Het is alleen soms héél erg moeilijk om iets te accepteren wat je niet wil. De 1e stap is dan om te accepteren dat je het niet kunt accepteren. Ook dat geeft al een stukje verlichting. 🙏
Hoe kijk jij hier tegenaan?
adem

Adem jij goed?

adem

Hoe adem je eigenlijk?

Hmmm, geen idee. Gewoon denk ik… hoe bedoel je? Ik adem gewoon! Geen idee eigenlijk. 
Klopt! We ademen namelijk meestal onbewust en hebben daarom geen idee hoe. 
Toch is het de moeite waard om hier eens bij stil te staan en je bewust te worden van je ademhaling.

Goed ademhalen

Er is namelijk ontzettend veel winst te behalen met een goede ademhaling.
Bv, meer energie, meer rust, een lagere hartslag en bloeddruk, waardoor je je minder gejaagd voelt. Ook voelen mensen met een goede ademhaling zich optimistischer, zelfverzekerder en krachtiger.

Verkeerd ademen

Aan de andere kant geeft verkeerd ademen ontzettend veel (vage) klachten. Je voelt je moe, opgejaagd, je hartslag in rust is een stuk hoger en ook je bloeddruk stijgt. Als je snel ademt verkeerd je lichaam in een stress modus en dat is tijdelijk niet zo erg natuurlijk.
Maar als je voortdurende te snel en te veel ademt geeft het op den duur klachten.
De uitwisseling van Zuurstof(O2) en Koolstof (CO2) raakt bij een verkeerde ademhaling uit balans en dit kan ernstige gevolgen hebben. Daarnaast raken de ademhalingsspieren overbelast wat ook de nodige klachten geeft.

Wil je precies weten wat een verkeerde ademhaling voor invloed heeft?
Lees hier meer.

Voel je goed door goed adem te halen!

Waar ik zo enthousiast over ben, zijn de vele positieve effecten van goed ademen! 
En ze zijn voor iedereen binnen handbereik. Dus ook voor jou!
Mensen met Stress, Burn-out, Depressie, Astma, COPD, Fibromyalgie en ME hebben bijzonder veel baat bij beter ademen. Dat is toch geweldig!
Het zal je dan ook niet verbazen dat binnen alle trainingen die ik verzorg bij Mindful Trainen de ademhaling een prominente rol speelt. Ik zie en hoor de effecten van het toepassen van de juiste ademtechniek direct terug bij mijn deelnemers. Ik verheug me dagelijks over de positieve reacties die ik ontvang. Dat maakt mijn werk zo ontzettend zinvol en daardoor voel ik me een gelukkig mens!

Denk jij na het lezen van deze blog, dat er voor jou nog winst te behalen is in beter leren ademen? Voel je je gehaast, of heb je een van bovenstaande klachten? Neem dan geheel vrijblijvend contact me op.
Ik wil niets liever, dan dat jij je lekker voelt!

Affirmaties

De kracht van affirmaties

Affirmaties

De kracht van affirmaties

De meningen zijn erover verdeeld: de kracht van positieve affirmaties. Werkt het positief voor je zelfbeeld, of juist averechts? Je zult het zelf moeten ervaren is mijn mening. En zo zie ik dat met alle methoden van bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Wat voor de één werkt, werkt niet voor iedereen. We zijn namelijk allemaal uniek en allemaal op onze eigen manier geprogrammeerd door het gezin waar we uitkomen, de school en de clubjes waarop we gezeten hebben en bij sommigen ook door de kerk.

Iedereen heeft zo zijn eigen model van de wereld (bekijkt de wereld vanuit zijn eigen perspectief) en we proberen elkaar voortdurend te overtuigen van ons gelijk.
Haha, alleen al dat beseffen geeft lucht vind ik. Ik probeer zo min mogelijk de woorden te gebruiken: “het is zo”, “zo hoort het” en “zo moet het.”
Dus hier komt mijn ervaring met affirmaties.

Wat zijn affirmaties eigenlijk?

Allereerst zal ik uitleggen wat affirmaties zijn, want niet iedereen is hier bekent mee denk ik.
Affirmatie betekent letterlijk bekrachtiging of bevestiging. Het is een gedachte die je steeds herhaald, waardoor je hem gaat geloven. Gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen.

Het punt is dat we tijdens onze opvoeding en ook nog daarna, heel veel negatief geformuleerde affirmaties hebben gehoord. “Dat mag je niet doen, zo hoor je je niet te gedragen, als je zo doet, vind ik je niet lief, of erger nog, jij benteen stout kind!”
Al deze opvoedkundige zinnen, zijn ons verteld met een positieve intentie. Onze ouders wilden ons behoeden voor gevaar en schaamte.
En hoogstwaarschijnlijk hebben ze ons ook veel positieve affirmaties gegeven. “Goed zo!, ik vind je zo lief, wat knap dat je zo’n mooi cijfer hebt gehaald, wat doe je dat toch goed enz.
Zo hebben we geleerd wat goed en fout is in onze cultuur en hoe we ons horen te gedragen in onze samenleving. Helemaal goed toch, denk jij misschien nu.

Absoluut!

De keerzijde van onze opvoeding

De keerzijde is echter dat sommigen het gevoel hebben gekregen dat het ontvangen van liefde afhankelijk is van ons gedrag. Als we ons ‘goed’ gedragen wordt er van ons gehouden en als we het ‘verkeerd’ doen zijn we minder waard.

En daar zit nu precies het probleem. We zijn afhankelijk van anderen als het gaat om eigenwaarde. Het ontbreekt ons aan “eigenliefde” en “zelfvertrouwen.”

Affirmaties voor meer zelfvertrouwen

Het herhalen van positieve (zelfbeeld) affirmaties kan je helpen om meer in je kracht te komen. Er zijn een aantal criteria waaraan een positieve affirmatie moet voldoen.

Hij moet positief geformuleerd (het woord zegt het al) worden en je moet hem heel vaak herhalen voor langere tijd. Bedenk dat je de negatieve affirmatie ook heel lang en heel vaak hebt herhaald, dus die laat zich niet zomaar overrulen.

Ik zal je een voorbeeld uit eigen ervaring geven om het te verduidelijken,

Ik heb geleerd dat een kind het beste af is met een vader en een moeder in een gezin. Scheiden is een egoïstische beslissing en daarmee stel je je eigen geluk boven dat van je kind. Een kind is voor het leven geschaad. Even kort door de bocht geformuleerd, maar het gaat even over het proces.

De vader van mijn dochter en ik zijn een aantal jaar geleden gescheiden.

Ik heb de afgelopen jaren daardoor heel vaak tegen mijzelf gezegd dat ik een egoïstische moeder ben en dat ik mijn dochter te kort doe. Ik heb lang geloofd dat ik door de scheiding altijd extra mijn best moest doen en dat ik het tekort nooit kan compenseren. Ik voelde mij voortdurend schuldig en geloofde dat in elk opvoedkundig probleempje de oorzaak lag in de scheiding.

Tijd voor positieve affirmaties!

Ik stelde een lijstje op hoe ik me wilde voelen in mijn moederschap en hoe ik over mezelf als moeder wil denken. Dit rijtje positieve affirmaties schreef ik op een aantal briefjes.

 • Ik ben een zorgzame lieve moeder
 • Ik heb heel veel te geven
 • Onze moeder-dochter band is sterk
 • Mijn moederliefde is oneindig
 • Ik ben een geweldige moeder

De kracht van herhaling!

Ik hing een briefje op mijn spiegel, stopte er een in mijn portemonnee en legde er een in mijn auto.

Elke ochtend en elke avond zei ik de 5 zinnen hardop tegen mezelf in de spiegel en steeds als ik mijn portemonnee gebruikte en in mijn auto zat, zag ik het briefje en herhaalde ik de zinnen in mijzelf. Een maand lang, iedere dag opnieuw.
De eerste dagen voelde het raar en hoorde ik steeds een ander stemmetje in mijn hoofd die zei: ‘ja ja, natuurlijk…, geloof je het zelf.., dit is echte belachelijk.., enz.

Dit stemmetje werd na een tijdje toch steeds stiller en ik ging me er echt beter door voelen. De zinnen voedden mijn zelfvertrouwen als moeder en dat straalde ik ook uit. Ik kon meer genieten van het moederschap en de touwtjes wat meer laten vieren. Door het vertrouwen dat groeide, kon ik het perfectionisme meer loslaten.

Nu jij

Dit is een voorbeeld van hoe je affirmaties kunt inzetten om je zelfvertrouwen te vergroten. Vind je het lastig om zelf de affirmaties te formuleren, dan zijn er ook affirmatie kaarten te koop. Hier zijn er een aantal, maar als je googled gaat er een wereld aan affirmaties voor je open.

Louise Hay- affirmatie kaarten.

Alana Fairchild- inspirerende affirmatiekaarten

Ook kun je ook affirmaties luisteren op bv. You-tube. Louise Hay is wat mij betreft de koningin van de affirmaties! Ik hou van haar stem.

Gabrielle Bernstein vind ik ook inspirerend op dit gebied.
De meeste affirmaties vind je in het Engels. Ik ben van mening dat een affirmatie in je moedertaal het beste werkt. De woorden dringen door in je onbewuste en als jij Nederlands spreekt en denkt zullen de Engelse woorden minder makkelijk beklijven.

Maar goed, zoals ik aan het begin al zei: het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is en hoop dat ik je met deze blog nieuwsgierig heb gemaakt naar de kracht van affirmaties.
Ik hoor heel graag jouw visie en ervaring!

Liefs Danny

energiegevers

Energiegevers geven je leven een boost!

energiegevers

Energiegevers

Waaraan besteed jij je meeste tijd? Zijn het de activiteiten die je energie geven? Waar jij blij van wordt? Waar je hart een beetje sneller van gaat kloppen. Waarbij je het gevoel hebt dat je echt LEEFT!?

Ik durf uit eigen ervaring te zeggen, dat er dagen bij zijn, waarin ik bijna volledig op de automatische piloot functioneer. Ik doe dan de dingen die van mij verwacht worden, of waarvan ik in elk geval denk dat ze van me verwacht worden. Broodtrommels vullen, de boel opruimen, huishouden, boodschappen, helpen met huiswerk, wassen, de hond uitlaten en werken. Prima taken en activiteiten die veel moeders doen toch? Ik vind die activiteiten niet heel vervelend, maar ik word er ook niet super blij van! Tenminste van de meesten niet. Jij?

Waar krijg je eigenlijk energie van?

Een vriendin van me, die tevens een geweldig vrouwencoach is, stelde mij de vraag; Waar krijg jij eigenlijk energie van? Wat vind je nu echt leuk om te doen? Ik moest daar eerlijk gezegd even over nadenken. In eerste instantie zeg ik dan; sport en uitgaan. Dat is namelijk wat ik doe als ontspanning. Maar is dit ook waar ik heel erg blij van word? Ik besefte mij dat ik sport eigenlijk pas echt leuk vind als ik het samen met iemand doe. Dat samen maakt het voor mij leuk! Want samen voel ik verbinding en verbinding voelen is voor mij een belangrijke waarde. Uitgaan vind ik op zichzelf ook niet zo leuk. Het maakt het leuk als ik met mensen ben die dezelfde interesses delen voor het evenement. Ik wil namelijk een bepaalde vrijheid voelen als ik ergens ben. En dat voel ik alleen als ik zie dat de ander ook zijn/haar vrijheid neemt als we ergens zijn. Energie van een activiteit krijg je dus als er belangrijke waarden worden vervuld.

Met welke activiteiten worden je waarden vervuld?

Belangrijke waarden voor mij zijn; verbinding, zingeving, plezier en vrijheid. De activiteiten waarin deze belangrijk waarden voor mij worden vervuld zijn: samen sporten/bewegen in de natuur, uitgaan met gelijkgestemden, samenwerken met andere ZZP’ers, werken op verschillende plekken, cursussen/trainingen volgen en luisterboeken luisteren. Ik som het nu even zo op, maar ik heb hier echt even voor gezeten, om te voelen wat ik nodig heb.

Meer energiegevers in je dag!

En nu wordt het tijd om meer ruimte te maken voor bovenstaande activiteiten. Dit wordt een kwestie van plannen in mijn agenda. Want zoals ik hierboven beschreef: als ik dit niet doe, gaan de dagen voorbij op de automatische piloot en zonder veel “energiegevende” activiteiten. Kan jij ook wel een energieboost gebruiken? Het online programma (binnenkort beschikbaar) van Johanneke Veneman helpt je bij het uitkristalliseren van jouw waarden en geeft je de tools om dagelijks waarde-vervullend bezig te zijn.

Mindful Personal Training

Mindful Personal training in de buitenlucht!

Mindful Personal Training

Mindful Personal training

Met de voeten in het zand. Zo stonden mijn personal training klant en ik vorige week op het strand in Katwijk. Het was nog een beetje fris om half 10 in de ochtend en er waren nog maar enkele wandelaars. We hadden het hele strand met de uitgestrekte zee voor onszelf!

Mindful hardlopen

We beginnen met wat losmakende oefeningen en stretches, voordat we een stukje langs de kustlijn gaan hardlopen. Even het juiste tempo zoeken om volledig door de neus te kunnen ademen tijdens het lopen. Met lichte tegenwind is het altijd wat meer uitdagend, om in de juiste modus te komen. Ik geef haar wat tips met betrekking tot de hardlooptechniek en vraag haar de schouders te ontspannen. Even bewust aanspannen en ontspannen helpt om het verschil duidelijk te voelen en vervolgens helemaal los te kunnen laten. We hebben ons ritme gevonden en lopen met de blik naar de duinen en naar zee.

Kijken zonder oordeel

Ik geef haar de opdracht zich helemaal te focussen op wat zij ziet in het hier en nu. Om vervolgens opmerkzaam te zijn op gedachten die wellicht opkomen bij bepaalde beelden. “Kijk eens of je kan kijken zonder direct te interpreteren, of er een oordeel aan te verbinden.” Dat is een behoorlijke uitdaging, want onze geest vindt nu eenmaal overal iets van.

Je ziet bv een blikje(afval) liggen en je denkt: oh een blikje in zee, dat is niet goed, wie doet nu toch zoiets, hoe moeilijk is het om gewoon even naar de prullenbak te lopen ipv het gewoon in zee te gooien, mensen zijn zo asociaal, die milieuvervuiling is enorm, waar moet het toch heen met de wereld…., enz enz. Voor je het weet zit je in een piekermaalstroom. Deze piekergedachten zullen geen goed gevoel geven. Je voelt je waarschijnlijk bezorgd en geërgerd en misschien zelfs boos. Je lichaam reageert ook op deze gedachten en gevoelens. Er ontstaat spanning. Meestal gaan deze gedachten onbewust en voel je je ineens bedroefd, zonder dat je weet waarom.

Focus op NU

Op deze manier werkt ons brein en met deze mindfulness oefening word je je bewust van je gedachten. Steeds wanneer je je bewust wordt van je denkende brein, breng je de aandacht weer terug naar het huidige moment, door jezelf te vragen: wat zie ik nu?
Na 15 minuten richting Wassenaar te zijn gerent keren we om en lopen we met de wind in onze rug terug. Een hele andere beleving en een heel ander gevoel. Minder weerstand, warmte in ons gezicht, een duwtje in de rug.
Voordat we weer terug bij ons beginpunt kwamen, zijn we door het mulle zand het duin op gerent. Neusademhaling loslaten en met kleine pasje omhoog! “Niet omhoog kijken, stap voor stap met focus op je voeten en ademhaling!” Met een korte pauze halverwege kwamen we hijgend boven. We voelen ons hart tekeergaan! Hoe voelt dat? Heerlijk en ook wel een beetje spannend! Ok, nu herstellen met neusademhaling. Mond dicht en rustig doorademen. Joggend terug naar beneden daag ik haar uit het nog een keer te doen. Yes! Deze keer met kleine pasjes zonder pauze in een keer naar boven. High five!

Yoga en meditatie

Aangekomen bij ons beginpunt hebben we onze schoenen en sokken uitgedaan voor de zonnegroet en andere yoga houdingen. Met ons gezicht naar zee en de voeten in het zand, voelen we letterlijk ruimte. Deze ruimte plaatst al onze zorgen in perspectief.
We sluiten af met een bodyscan en een aandacht oefening: “focus op ademhaling.”
Het volgen van je adem is een krachtige manier om je aandacht te trainen en in het hier en nu te komen.
Vaak zijn we zo verzonken in onze gedachten dat we het enige moment dat echt bestaat missen.
Dat is toch zonde?!

Laat jij je tegenhouden door (negatieve) gedachten?

Gedachten

We hebben ongeveer 50.000 gedachten per dag en de meesten denk je niet bewust. Het gaat de hele dag door. Veel van onze gedachten zijn waarschuwend, zorgelijk of ronduit negatief. Niet dat je het nou zo leuk vindt om negatief te denken. Nee, deze gedachten willen jou beschermen. Ervoor zorgen dat je geen gevaar loopt, niet gekwetst wordt en niet voor gek staat. Want dat willen we niet. Een van de ergste dingen die ons kan over komen is toch wel schaamte voelen. En dat stemmetje in je hoofd probeert er alles aan te doen om dat te voorkomen.

Laat jij je hierdoor tegenhouden?

Dat is de grote vraag. Het stemmetje het zwijgen opleggen is heel lastig. Dat weet ik uit eigen ervaring en ik heb daar echt mijn uiterste best voor gedaan! Je gaat ertegenin met allerlei argumenten, hebt talloze bewijzen tegen en dan komt er toch altijd weer die… ja maar…, Zo vermoeiend soms! Ken je dat?

Mijn tactiek

Ik heb een tactiek ontdekt die bij mij goed werkt. En geloof me, ik heb veel geprobeerd, aangezien ik me altijd ontzettend belemmerd voelde door gedachten als: ‘ ik kan dat toch niet, ben ik wel goed genoeg?’,  wie zit nu op mij te wachten?’, en nog meer van die niet-motiverende gedachten. Ik heb cursussen gedaan, therapie gevolgd en veel boeken gelezen over het vergroten van zelfvertrouwen. Super interessant en natuurlijk heeft het mij veel inzicht gegeven. Wel vond ik het steeds weer heel hard werken. Die gedachten zijn namelijk heel sterk en overtuigend en niet gemakkelijk omver te krijgen.

Mindfulness

Door het dagelijks beoefenen van mindfulness leer ik anders om te gaan met deze beperkende gedachten. Namelijk door in te zien dat het niet meer is dan een gedachte. Een overtuigende gedachte, dat zeker! Maar niet echt op feiten gebaseerd en zeker niet de waarheid. Deze gedachten komen en gaan. Ik hoef er niets mee te doen en ik hoef er ook niet naar te luisteren. Ja, ik heb deze gedachten. Nee, ik laat me er niet (meer) door tegenhouden. Ik doe het lekker toch!

Spannend

Is dit gemakkelijk? Niet echt en soms heel eng! Toch heeft het me heel veel gebracht.
Een eigen bedrijf, doen waar ik heel blij van word en een vrij en blij gevoel. Eigenlijk een heel spannend en leuk leven! Iets waar ik stiekem altijd van droomde, maar nooit durfde. Ik ben oprecht zo ontzettend blij dat ik me niet meer laat tegenhouden!

Ik wil dat jij je lekker voelt!

Dat gun ik jou ook! Doen waar je gelukkig van wordt, je niet laten belemmeren door die negatieve gedachten, maar gaan! Dat is mijn missie met mindful trainen.
Jou (weer) in je kracht zetten, zodat je jezelf durft te laten zien en je hart gaat volgen.