Luister naar je intuïtie

Luister naar je intuïtie

Dit hoor je vaak mensen zeggen. Vertrouw op je intuïtie. Ik vond dat eigenlijk knap lastig, want wat is de stem van mijn intuïtie en wat van mijn ego?
Weet jij het?
Ik twijfelde vaak en dat komt denk ik omdat ik van nature een beetje een piekeraar ben.
Overal goed over nadenken en de voors en tegens tegen elkaar afwegen. Meestal ontstaat daar een vastloper. Herken jij dit?
Luister naar je intuïtie zei iemand dan. Welke stem is dat?

De stem van je intuïtie

Inmiddels weet ik het. Het is de zachte stem, die ik alleen hoor als ik er de tijd en rust voor neem. Bijvoorbeeld tijdens meditaties, maar ook tijdens een wandeling in de natuur. De stem van mijn ego is luid en duidelijk aanwezig. Die komt met allerlei bezwaren en angsten, als ik naar mijn intuïtieve stem wil luisteren. Het ego is zo sterk en krachtig en vol overtuigingskracht, die mis je echt niet.

Luister naar je lichaam

Wil je weten of je op de goede weg zit? Luister dan goed naar je lichaam. Die geeft je de signalen wel. Durf te vertrouwen op de zachte stem en de wijsheid van je lichaam. Ze zijn zoveel intelligenter dan het ego en de geest.

Herken jij de stem van je intuïtie en durf jij ernaar te luisteren?

Mindful Run is Fun!

Mindful Run bij Mindful Train

Lol maken, buiten spelen, mindfulness, ademhalen en hardlopen! Dat zijn de ingrediënten van de 5 weekse mindful run cursus.

Doe je mee? Schrijf je hier in voor de 5  weekse Mindful Run cursus.

In 5 keer anderhalf uur krijg je een rugzak vol tools die jij kunt gebruiken om minder gehaast te leven en je minder gestrest te voelen. Tijdens de cursus word je je bewust van je (loop)houding, je ademhaling en motivatie tijdens het hardlopen. Ook voel je direct de invloed van een juiste ademhaling en goede looptechniek op je trainingservaring.

Je leert beter voelen, beter ademhalen, lekkerder hardlopen en mindfulness toepassen tijdens het sporten.

Mindful door het leven

Natuurlijk maken we ook een vertaalslag naar het dagelijks leven, want daar gaat het uiteindelijk om! Ik leer je hoe je de techniek van mindfulness en neusademhaling ook kunt inzetten binnen je relaties, je werk en je dagelijkse bezigheden.

Sport is een geweldig middel om (nog) beter in contact te komen met je lichaam. Daarnaast is het gezond om te bewegen en buiten te zijn. Met Mindfulness train je je geest voor een betere focus en concentratie en naar meer aandacht in het NU. Je leert om minder in je hoofd te leven en minder te oordelen.

Mindfulness is bewezen effectief in het verminderen van burnout en depressies. Het vergroot je flexibiliteit, emotionele stabiliteit en zelfcompassie. Ook draagt de training bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen.

Voor lichaam en geest!

Mindful running is de perfecte combinatie voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Iedereen weet dat bewegen en goede voeding essentieel zijn voor een gezond en fit lichaam.
Wist je ook dat mindfulness onmisbaar is voor een  gezonde geest?
Naast al deze voordelen is Mindful Run gewoon heel erg Fun! Heb ik je overtuigd? Yes!

Je aandacht in het NU houden is soms zooo lastig!

Wil jij zelf ervaren hoe mindfulness jou helpt om je aandacht in het NU te houden? Download dan deze ochtend bodyscan meditatie en start direct met het trainen van je mind!

Zonder afleiding in het nu

Wij waren afgelopen zondag in het concertgebouw en hebben daar geluisterd naar een concert van het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz, met Alexander Ullman die piano speelde. Zij speelden een prachtig stuk van Frans List.

Ik vond het zo fascinerend om te zien hoe de muzikanten helemaal opgaan in de muziek. Ze speelden met hun hele lichaam en ik voelde hoe zeer zij gefocust waren op het stuk dat zij speelden. Geen afleiding en volledig in het nu.

Mindfulness oefening

Ik maakte van het luisteren een mindfulness oefening, door te proberen mijn aandacht volledig bij het luisteren en kijken naar het concert te houden. Ik merkte op dat mijn aandacht geregeld afdwaalde naar gedachten over de muzikanten, over de muziek die ze speelden, over wat ik straks zou gaan doen, hoe laat het eigenlijk was, wat ik gisteren had gedaan, hoe zou Frank het vinden, hoeveel mensen zouden er zijn enz enz. Steeds als ik opmerkte dat mijn aandacht weg was van het luisteren en kijken, bracht ik mijn aandacht weer terug. Het was een interessante oefening.

Aandacht

Is het je weleens opgevallen hoe lastig het is, om echt helemaal voor langere tijd je aandacht in het heden te houden? Zelfs bij zoiets moois en indrukwekkends als een concert, lukte het mij niet. Kun je nagaan hoe dit gaat als je met je dagelijkse beslommeringen bezig bent, die je veelal op de automatische piloot doet. Je leeft dan bijna voortdurend in je hoofd, met af en toe een moment van bewust aanwezig zijn. Bv als je iets moois ziet, of iets lekkers proeft, of een pijnlijke ervaring hebt.

Gelukkig in het nu

Het is inmiddels bewezen dat het ervaren van geluk samenhangt met het echt ervaren van het NU. Je hebt namelijk alleen nu. Nu is het enige moment dat je iets kunt doen, de rest (het verleden en de toekomst) speelt zich alleen maar af in je hoofd. Met mindfulness train je het richten van je aandacht op een specifieke focuspunt. Bijvoorbeeld op je lichaam, je adem, of geluiden. Door dit te oefenen krijg je steeds meer grip op je geest en leer je steeds beter je aandacht te richten. Wil jij ook eens een oefening doen om je aandacht te trainen. Download dan nu deze ochtend bodyscanmeditatie en ervaar zelf wat mindfulness voor jou kan betekenen.

NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) Wat is dat eigenlijk?

NLP (Neuro Linguistisch Programmeren)

Met NLP leer je hoe leer je hoe je woorden en non-verbale communicatie invloed hebben op hoe je je voelt. Zo kun je NLP dus gebruiken om je beter te leren voelen, of beter te leren communiceren.

NLP is in de jaren 70 bedacht door Richard Bandler en John Grinder. Zij ontdekte dat succesvol gedrag in kaart gebracht kon worden, zodat ze dit vervolgens aan andere mensen konden leren.

Zo ontstond NLP als methode om zeer snel en effectief resultaten te bereiken in therapie sessies. In de loop der tijd zijn er steeds meer succesvolle mensen gemodelleerd waaronder succesvolle zakenmensen, yogi’s sjamanen en tal van andere therapeuten. Intussen is NLP uitgegroeid tot een methode die wereldwijd gehandhaafd wordt in therapie sessies en het zakenleven.

Mijn ervaring met NLP

In 2013 heb ik bij instituut Smara Opleidingen mijn practitioner diploma gehaald. Tijdens deze training heb ik meer geleerd over hoe het brein werkt. Hoe je beter de controle  krijgt over je interne belevingswereld. Dit heeft als gevolg dat je vaker een ontspannen gevoel hebt, je meer zelfvertrouwen krijgt en je beter wordt in het bepalen en bereiken van je toekomst doelen.

In 2015 heb ik ook de master gehaald bij Smara opleidingen.

Tijdens deze training duik je de diepte in en leer je jouw creatieve brein te ontwikkelen. Ik heb geleerd gebruik te maken van hypnotische taalpatronen om mensen in een zeer korte tijd nieuwe vaardigheden te leren. Tijdens De NLP Master Practitioner heb ik geleerd de NLP vaardigheden als coach of therapeut toe te passen.

NLP in deze 6 weekse cursus

NLP heeft ertoe bijgedragen dat de 6 weekse training zeer effectief is en dat de resultaten van de oefeningen in de training daadkrachtig en blijvend zijn.

Vriendschap met je innerlijke criticus

Wie is je innerlijke criticus?

We hebben hem allemaal, onze innerlijke criticus. Ken jij hem of haar goed? Het is de stem in jou die je dagelijks van feedback voorziet. Niet altijd even genuanceerd en vaak ook niet echt goed onderbouwd en op feiten gebaseerd.

Hij zegt bijvoorbeeld tegen je dat je er wel ok uit ziet, of lelijk uitziet.  Dat je het wel ok doet, maar nog veel beter zou moeten, of dat je het helemaal niet goed doet in je rol als moeder, of partner, of vriendin, dochter, ondernemer, werknemer, werkgever, zus, tante, schoondochter, of welke rol dan ook die jij allemaal in dit leven vervuld. En dat zijn er meestal heeeel veel.

De kritische stem verwacht vaak van je dat je al deze rollen perfect vervuld en de lat van perfectie ligt soms onhaalbaar hoog.

Het is het stemmetje die zegt: “ja maar…”, “wat als…”, “wat zullen de anderen hiervan vinden…”, “hij of zij kan dat veel beter…”, “je bent niet goed genoeg, leuk genoeg, mooi genoeg, succesvol genoeg, lief genoeg” enz enz.

Weet je al wie ik bedoel? Sommige mensen geven deze stem een naam, bv de saboteur.

Nu zijn er heel veel boeken geschreven over waarom we die innerlijke kritische stem hebben en waar die vandaan komt. Ook kun je uitleg vinden over het nut ervan, want dit verwacht je misschien niet: hij is er om jou te beschermen en heeft dus een goede intentie. Allemaal super interessant!

Wat ik nog interessanter vind, is hoe we met deze kritische stem kunnen omgaan, zodat we niet meer belemmerd worden om te doen wat ons echt gelukkig maakt!

Voor mij is mindfulness de weg

Ik zal je uitleggen hoe en waarom.

Door dagelijks vaste momenten in te lassen waarop ik mindfulness beoefen, sta ik beter in contact met die kritische stem. Tijdens de oefeningen breng ik mijzelf terug naar het huidige moment. Ik vraag mijzelf: wat is er nu? (En dan het liefst “lieve Danny” erachteraan, om mijzelf (en de innerlijke criticus) vriendelijk aan te leren spreken.)

Welke gedachten spelen er op dit moment? Welke emotie kan ik opmerken bij mijzelf en wat voel ik in mijn lichaam nu ik deze gedachten en emotie heb.

De kritische stem is maar een gedachte

Die kritische stem uit zich in de vorm van gedachten. Ik word me dus steeds bewust van de gedachten die ik heb en wat deze gedachten in mij teweegbrengen aan gevoelens(emoties) en lichamelijke sensaties.

Daarna kan ik de gedachten (van de kritische stem) toetsen aan de realiteit. Ik vraag mezelf: Is dit echt waar? Welke feiten zijn er om het te bewijzen? Wie zegt dit eigenlijk? (het kan nl een kritische stem zijn van een opvoeder, ouder, schooljuf/meester of andere persoon die een rol heeft gespeeld in jouw jeugdige jaren).

Vervolgens kan ik er een andere positieve gedachte tegenover zetten. Bijvoorbeeld: “Ik ben goed zoals ik ben”, “ik ben leuk”, “ik ben de moeite waard”, “ik kan het!”

Met het beoefenen van mindfulness ga ik dus steeds weer vriendelijk het gesprek aan met die innerlijke criticus. Ik zie de positieve intentie en zet er vervolgens een positieve of helpende gedachte tegenover.

En weet je wat het leuke is: Die innerlijke criticus begint zo langzaamaan steeds vriendelijker te worden!

Wil jij ook vriendjes worden met de innerlijke criticus? Start dan met de online 6 weekse mindfulness training. Ik wil je graag coachen naar meer innerlijke vrede en balans!

 

Mindfulness: Je doet het goed!

Een cursiste stelde mij van de week de volgende vraag: Wat is nu precies de bedoeling van het werkboek bij de cursus? Dat ik elke dag evalueer en opschrijf hoe het ging? Ik merk namelijk dat ik dan in de vergelijking en het oordelen schiet.

Ik antwoorde haar het volgende: Het werkboek is er om jouw ervaringen te noteren. Er is geen goed of fout in jouw ervaring van het moment.  Je kunt mindfulness oefeningen niet de ene dag beter dan de andere dag doen. Wel kan het zijn, dat je je de ene dag prettiger voelt, of dat je misschien minder oordelende gedachten hebt en de andere dag juist veel gedachten en dat je misschien verdriet of spanning ervaart. Je beschrijft alleen je ervaring van dat moment, zonder iets te willen bereiken, of veranderen.

Het goed doen

We willen het altijd zo graag goed doen en onszelf verbeteren. De beste versie van onszelf worden! Hierdoor zijn we geneigd om altijd de lat weer een stukje hoger te leggen.

Het heerlijke van mindfulness beoefenen vind ik dat het altijd goed is. Ik kan het gewoon niet verkeerd doen! Alles mag er zijn en ik hoef niets te veranderen aan mijn ervaring.

Het enige wat ik hoef te doen is opmerkzaam zijn, wat mijn ervaring precies is: wat denk ik, welke emotie of stemming ervaar ik en wat voel ik in mijn lichaam. Of ik het prettig of onprettig vind wat ik ervaar, doet er eigenlijk niet toe. Dat is namelijk mijn interpretatie van de ervaring. En het is maar net welk label ik erop plak. Lekker, of niet lekker? Prettig, of onprettig? Leuk, of stom?

Het nut van mindfulness

Wat is dan het nut van mindfulness, vraag je je nu misschien af? Waarom zou je mindfulness beoefenen?

Mindfulness zorgt er echt niet voor dat je problemen verdwijnen.
Het zorgt dat je relatie tot je problemen veranderd. Je probeert niet je vervelende gevoel, of je gedachten direct te veranderen, maar leert er op een afstandje naar te kijken en ze te zien voor wat ze zijn. Gedachten zijn mentale gebeurtenissen in je geest die komen en gaan en die een bepaalde emotie kunnen veroorzaken.  Die emotie is ook van tijdelijke aard en zal weer veranderen met de volgende gedachten.

Inzicht

Ik zie mindfulness eigenlijk als een onderzoek naar wie ik ben en hoe ik doe. Ik leer mezelf elke dag een beetje beter kennen. Ik zie de soort gedachten die ik heb en wat die bij mij teweegbrengen aan emoties en lichamelijke sensaties. Ik zie mijn reactie op die gedachten, emoties en lichaamssensaties en daar weer mijn reactie op. Zo herken ik patronen en overtuigingen die mij of helpen, of juist belemmeren om te doen wat ik graag wil.

Mindfulness geeft mij inzicht! En als ik inzicht heb, kan ik bewuste keuzes maken die goed zijn voor mij en mijn omgeving. Wil jij ook inzicht in jouw patronen en overtuigingen, klik dan hier om te starten met de gratis mini-curus Mindfulness.

 

Het zijn (maar) gedachten

Mindfulness maakt mij bewust van mijn gedachten

Sinds ik bezig ben met mindfulness, ben ik mij dagelijks meer bewust van wat ik denk en merk ik hoe vaak gedachten eigenlijk automatisch de kant op gaan van het half lege glas…..

En ik weet dat ik niet de enige ben.

Onderzoek heeft aangetoond dat wij zo’n 40.000 gedachten per dag hebben en dat bij gezonde, gelukkige mensen 70% hiervan een negatieve lading hebben. Dit is een overblijfsel van onze voorouders die voortdurend op hun hoede moesten zijn voor gevaar en waarvoor angst dus de motivator was. Daarnaast doet de media er nog een schepje bovenop, door ons alle ellende van de wereld dagelijks voor te schotelen.

Ook ik maak me regelmatig zorgen over wat er allemaal zou kunnen gebeuren in de wereld, wat mij en mijn gezin zou kunnen overkomen en waarin ik zou kunnen mislukken, als moeder, partner, vriendin en ondernemer.

In gedachten leven

Ons denken gaat vaak onbewust. We lopen in gedachten, eten in gedachten, we sporten en bewegen vaak in gedachten. Zelfs als we naar iemand luisteren, bedenken we vaak alvast het antwoord dat we willen geven, hoe we overkomen op de ander, of welke boodschappen straks nog gedaan moeten worden. Echt aanwezig in het moment zijn we vaak maar een paar momenten van de dag. Bv als je je ineens bewust wordt van een mooi uitzicht, zonsondergang een gelukkig moment met een dierbaar persoon, of een behaald succes op je werk of tijdens het sporten. De rest van de tijd zijn we vaak bezig met (vooruit)plannen of met denken/piekeren over ervaringen uit het verleden.

Gedachten en emoties

De onbewuste gedachten zorgen voor een bepaalde emotie of stemming. Je kunt je voorstellen dat als je zorgelijke of angstige gedachten hebt, deze ook zorgen voor een angstige of zorgelijke stemming. En bij de meesten van ons slaat deze emotie zich ook ergens op in ons lichaam. (bv een stijve nek, hoofdpijn, een zwaar gevoel in je buik, strakke lijnen in het gezicht enz.)

Andersom werkt het ook! Blije, vrolijke en positieve gedachten, zorgen voor een blij gevoel en een positieve stemming. Dit gaat meestal gepaard met een ontspanning in het lichaam en gezicht.

Jij kunt kiezen!

En nu het geweldige nieuws!
Jij kunt je gedachten kiezen!!! Jij en niemand anders is verantwoordelijk voor wat zich in jouw hoofd afspeelt. Het is maar een gedachte en een gedachte kun je veranderen.

Mindfulness is bewustzijn

De eerste stap naar positief denken is bewustzijn.

Door dagelijks mindfulness te beoefenen word je je bewust van jouw denkprocessen. Je ziet je gedachten voor wat ze zijn en welke invloed ze hebben op jouw stemming en lichaam.

Vervolgens kun je voor elke negatieve gedachte een positieve, helpende gedachte in de plaats zetten. Hoe meer je mindfulness beoefent, hoe makkelijker het gaat en hoe positiever en gelukkiger jij je voelt!

Mindfulness geeft keuzevrijheid

Dagelijks bezig zijn met mindfulness helpt mij dichtbij mezelf te blijven. Als ik het niet doe word ik geleefd en maak ik keuzes om anderen te pleasen, omdat ik denk dat het van mij verwacht wordt of omdat ik denk dat het zo hoort. Vanuit mijn opvoeding heb ik geleerd dat anderen belangrijk zijn. Wat zij willen en denken is belangrijk en zij mogen vooral geen last van mij hebben. Hierdoor was ik vaak gericht op de ander en paste ik me altijd aan. Ik vulde in wat de ander prettig vindt. Mindreaden noemen ze dat! Ik heb niet geleerd om te voelen wat ik wil en wat ik vind.

Mindfulness helpt bij het maken van eigen keuzes

Van nature doe ik dus graag mee met wat de ander wil en vul ik ook vaak in dat de ander dit van mij verwacht. Als iemand mij vraagt wat ik wil, weet ik het vaak niet direct. Ik heb dan echt even tijd nodig om te voelen en om alle overtuigingen en gedachtes af te pellen, die mijn eigen mening bedekken. Wat zal de ander willen? En wat zal de ander ervan denken als ik iets anders wil? Doe ik dan niemand te kort? Is dat niet egoïstisch enz enz. Allerlei gedachten die mijn mind ‘troebel’ maken. Gedachten die ervoor zorgen dat ik lastig bij mijn eigen gevoel kom. Herkenbaar voor jou?

Mindfulness helpt

Met mindfulness pak ik de hele dag door momenten om contact te maken met mijn gevoel. Hoe is het nu met mij? Welke gedachten spelen er op dit moment, hoe voel ik me eigenlijk? En hoe voelt mijn lichaam? Ik ben me hierdoor vaak bewust van mijn gedachten en zie mijn strategieën. Ik zie het dan als ik bezig ben met pleasen en invullen voor een ander. Ik weet dat mijn belemmerende gedachten niet de waarheid zijn. Hierdoor durf ik vaker eigen keuzes te maken. Ook vraag ik de ander wat hij/zij ervan vindt, zodat ik mijn eigen invulling kan toetsen. Ik maak nog steeds weleens keuzes vanuit mijn oude patronen, maar ben me hier dan wel van bewust. En ik neem dan verantwoordelijkheid hiervoor. Het is mijn keuze om dit nu te doen.

Mindfulness maakt je vriendelijker

Het blijft heel fijn om een ander blij te maken! Alleen niet ten koste van jezelf! Jij bent ook belangrijk! Door mindfulness groeit de vriendelijkheid voor jezelf en voor anderen.

Je wordt niet meer geleefd! Je leeft!

Stilte retraite: mijn ervaring

De 5 daagse Mindfulness stilte retraite

Door: Danny Ruijgrok

Samen met mijn mindfulness maatje Anneke ging ik op een stilte retraite in Egmond binnen in het Lioba klooster. Ik keek er eigenlijk best wel naar uit. Het idee van even helemaal terug op mezelf en geen contact met de buitenwereld. Geen social media geen app niks! Even helemaal tot rust komen. We wisten van tevoren het programma niet en in de auto bespraken we een beetje onze verwachtingen. Ik weet nog dat ik zei dat het wellicht erg saai zou worden. We kwamen aan in een landelijke omgeving. Veel groen en tussen de bomen stond het klooster.

Al binnen werden we begroet door Lot en René, de trainers van Present Mind die deze stilte retraite georganiseerd hadden. Een vriendelijk en hartelijk welkom. We mochten direct onze kamer in en ons bed opmaken en de koffie en thee stond klaar. Anneke en ik waren de eerste. In de kamer op het bureau zagen wij voor het eerst ons programma. Oeps!

Het mindfulness programma

6.00                 opstaan
6.30-7.15         Yoga
7.15-7.45         Zitten (mindful mediteren)
8.00-9.00       ontbijt
9.00-9.45         Uitleg over een mindfulness thema en meditatie
9.45-10.15       Lopen (mindful)
10.15-10.30     Koffie/thee
10.30-11.00     Zitten (mindful mediteren)
11.00-11.30     Lopen (mindful)
11.30-12.00     Zitten (mindful mediteren)
12.00-12.30     Lopen (mindful)
12.30-14.30     Lunch en pauze
14.30-15.00     Zitten (mindful mediteren)
15.00-15.30     Lopen (mindful)
15.30-1700      10 minuten gesprekken en self practice (mediteren)
17.00-18.00     Yoga
18.00-19.30     avondmaaltijd
19.30-20.15     Metta (mindfulness meditatie)
20.15-20.45     Lopen (mindful)
20.45-21.15     Zitten (mindful mediteren)

Toen ik het programma zag voelde ik dat ik toch wel een bepaalde verwachting had gehad, want hier schrok ik lichtelijk van. Ik had duidelijk geen strak programma verwacht, maar meer vrije tijd in stilte doorbrengen. Beetje mindful wandelen, mindful eten, misschien een boek lezen, me af en toe terugtrekken op mijn kamer om wat inzichten in mijn notitieboekje te schrijven en natuurlijk ook wat meditatie, maar niet zooooo veel!! Ik voelde direct een lichte spanning! Kan ik dit wel volhouden? Vervolgens een lichte prestatiedrang. Ik kan dit en ik ga dit volbrengen! Want zo denk ik dan ook wel weer. De competitie strijd komt direct in mij boven. Dit klusje ga ik klaren!

De mensen kwamen zo rustig binnen druppelen en verzamelden met een kop koffie of thee in de tuin, waar heerlijk de zon scheen.  We maakten kennis met elkaar en het bleek dat alle deelnemers deze retraite vanuit hun professie deden. Het waren mindfulness trainers, yoga docenten of trainers in opleiding. Het werd me zo langzaamaan wat duidelijker. Deze retraite zou best een uitdaging kunnen worden…

Stilte

Tijdens de broodmaaltijd spraken we nog en om 19.30 startte het stilteprogramma. We kregen nog wat instructies mee. We leven met elkaar in stilte. Dat betekent niet alleen verbaal stil zijn, ook in je non-verbale communicatie zoeken we elkaar niet op. Dus liever geen oogcontact en niet naar elkaar uitreiken. Bedenk als je dit lastig vindt, want we zijn natuurlijk sociale wezens, dat je ook de ander in zijn (stilte) proces stoort, wanneer jij contact maakt.  Ik mág dus echt geen contact maken! Verder liever niet lezen en schrijven. Dit haalt je aandacht namelijk uit het moment van nu en brengt je weer erg in je hoofd. We willen juist deze dagen doorbrengen met aandacht in het moment, met wat zich aandient.

En zo ging ik de stilte in. De boeken konden terug in de tas en de telefoon ging na een laatste telefoontje aan mijn dochter uit. Ik had haar gezegd mij niet te kunnen bereiken deze 5 dagen en dat ik alleen voor een noodgeval gestoord kon worden. Hiervoor had ik de telefoonnummers van Lot en René doorgeven. Mij dochter vond het idee mij niet te mogen bellen heel lastig, want wat als ze mij nou heel erg zou gaan missen. We hadden samen afgesproken elke avond in een notitieboekje het stomste en het leukste van de dag op te schrijven (een spel dat wij vroeger met de kinderen aan tafel deden). Als ik terug was zouden we dit aan elkaar vertellen. Ook keken we ’s avonds naar dezelfde sterren en waren we zo toch een beetje bij elkaar. Met een paar tranen hing zij op en ik met een knoop in mijn maag.

Mijn ervaring de eerste dagen

We gingen vroeg slapen, want we waren best moe en met het programma voor de boeg konden we een goede nacht wel gebruiken. De wekker ging iedere ochtend netjes om 6.00 uur af en de meeste dagen was ik ervoor al wakker. Aankleden, tandenpoetsen, beetje mascara (waarvan ik me elke ochtend afvroeg waarom ik dat toch deed) en na een kopje thee ging ik op mijn matje liggen voor de yoga. Langzaam bewegen en van moment tot moment ervaren wat je in je lichaam voelt aan sensaties. We deden wat rek en strekoefeningen ter voorbereiding op het zitten (mediteren) en de uitnodiging was om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze dagen. Bij lichamelijk ongemak kun je onderzoeken, hoe je erop reageert en misschien een beetje bij het ongemak blijven, maar wanneer het te vervelend wordt mag je gerust een andere houding aannemen. Als je maar wel wakker blijft, want mindfulness is vriendelijke aandacht geven en dus niet slapen. ;).

De eerste 2 dagen waren heel onwennig. Ik ervaarde veel weerstand in mijn lichaam en vooral in mijn hoofd. Oordelende gedachten over mijzelf en over anderen. Het continue vergelijken. “Oh hij kan het veel beter dan ik, wat zal die denken? Zij loopt wel heel langzaam met de loopmeditatie, doe ik het wel goed? Zou het zo horen? Oeps ik heb per ongeluk oogcontact gehad…, zal ze dat vervelend hebben gevonden? Wat doe ik hier? Wat egoïstisch van mij eigenlijk om hier een beetje afgesloten van de rest van de wereld te gaan zitten. Beetje met mezelf bezig zijn. Wat zullen ze daar thuis eigenlijk van vinden? Mag ik dat wel doen? Heb ik dit wel verdiend? Ik ben ook een rare dat ik dit weer wil. En dan mijn dochter zeggen dat ze niet mag bellen? Straks ligt ze de hele nacht om mij te huilen? ik ben geen goede moeder. Misschien heb ik haar nu wel voor haar leven geschaad. Zal ik haar zo bellen, om te horen hoe het gaat? Zal ik haar vader een bericht sturen? Nee dan faal ik. Ja maar…, wat als…”

Nu

Zo even wat gedachten die de revue passeerden. En steeds weer mijzelf terugbrengen naar het nu, door de focus op de ademhaling of op mijn lichaam. Wat is er nu? Ik adem in en ik weet dat ik inadem, ik adem uit en ik weet dat ik uitadem. En vervolgens kwamen de oordelende en angstige gedachten weer.

Het erkennen van deze gedachten en gevoelens hoort ook bij mindfulness. Hé, ik merk dat ik deze gedachten heb en deze emotie ervaar. Waar voel ik dat eigenlijk in mijn lichaam? en wat gebeurt er met mijn ademhaling? Vervolgens de aandacht weer terugbrengen naar het nu. Oké en wat is er nu? ik zet mijn rechtervoet voor en adem in, ik zet mijn linkervoet voor en adem uit….
Er kwam verdriet over mijn angsten en er kwamen schuldgevoelens die ik heb als moeder. En ook dat mocht er zijn. Ik kon mijn verdriet de ruimte geven en vond troost bij mijzelf.

Van doen naar zijn

Waar ik op de eerste dagen nog heel doelgericht te werk ging en bezig was met ‘doe ik het wel goed’, ervaarde ik de 3e dag meer innerlijke rust. De oordelen werden minder en het streven zwakte af. Het bewegen in stilte in gezelschap voelde steeds vertrouwder en we werkten samen als een geoliede machine. We dekten de tafel, we aten, we ruimden en wasten af zonder woorden of gebaren. En ondanks dat we niet verbaal en non-verbaal communiceerden was er toch verbinding. Later ervaarde ik dit als communicatie vanuit het hart. Vanaf de 3e dag heb ik momenten ervaren van vreugde en geluk. Tijdens de meditaties overviel mij dan een gelukzalig gevoel. Ik ervaarde dat als een soort heelheid en innerlijke vrede. Op het moment dat mijn hoofd het wilde verklaren ebde dat gevoel weer langzaam weg. Mijn kritische stem werd milder. Door het niet kunnen uitreiken naar elkaar, heb ik vrienden kunnen sluiten met mijzelf. Ik zocht troost en steun, tijdens de moeilijke en verdrietige momenten en ik kon daarvoor alleen bij mijzelf terecht. Nu snapte ik ook wat het verstoren van een ander zijn/haar proces betekende. Doordat de anderen niet naar mij uitreikten en mij troost boden als ik verdriet had, kon ik mijzelf uiteindelijk in de armen sluiten.

Mindful eten

De maaltijden waren sober en vegetarisch. ‘s Ochtens brood en havermout , ‘s middag bereidden de nonnen een warme maaltijd voor ons met vaak vooraf een heldere bouillon en vla of yoghurt toe en ’s avonds aten we weer brood met soep, door 2 van de cursisten bereidt. Door het eten in stilte en met aandacht smaakte alles me even verrukkelijk! Neemt niet weg dat ik bij thuiskomst een flink bord spareribs met patat heb verorberd. 🙂
Ik heb me voorgenomen om dit, eten met aandacht, thuis voort te zetten. Mijn dochter zal hier blij mee zijn, want zij is nu altijd als laatste klaar tot grote ergernis van de rest van het gezin.

Dankbaarheid

De laatste dag deden we een bodyscan meditatie met dankbaarheid. We werden begeleid tijdens deze meditatie in een reis door ons lichaam, waarbij bij elk lichaamsdeel dankbaarheid werd aangedragen. Dankbaar voor onze voeten die ons elke dag weer overal heen brengen, voor onze organen die alles wat we tot ons nemen verwerken en precies weten wat ze moeten doen om ons gezond en fit te houden, voor ons hart dat maar door klopt en onze ademhaling die continue doorgaat zonder dat we daarover na hoeven denken enz. Een prachtige meditatie waardoor ik nog bewustere keuzes wil maken om mijn lichaam zo lang mogelijk gezond te houden (en toch een bord spareribs naar binnen werken, als je thuiskomt, hoor ik je nu denken…, haha). Alles met mate, want genieten blijf ik toch al te graag doen.

De laatste nacht heb ik niet kunnen slapen. Ik voelde mij als een klein meisje die de volgende dag jarig was, zo opgewonden om naar huis te gaan met alle nieuwe inzichten. Terug naar mijn man, kinderen en hond! Het was heerlijk om ze weer in mijn armen te sluiten en ik ben me zo bewust van de rijkdom in mijn leven. Ik voel me dankbaar dat ik deze dagen heb mogen beleven.

Deze stilteretraite heeft mijn leven nog meer verrijkt.

mindfulness stilte

Mindfulness: is stilte eng?!

Mindfulness stilteretraite

Oké, ik moet eerlijk toegeven dat ik soms heel erg verlang naar stilte. Bij ons thuis is er altijd geluid! Radio, of TV, pratende kinderen en soms alles door elkaar. Als dan iedereen de deur uit is zet ik vaak bewust de radio uit en sla ik een zucht van verlichting! Aaaahhh rust!! 🙂

Dit duurt vaak niet langer dan een uur, want dan ga ik op pad, of gaat de telefoon (die ik ook niet te lang op stil wil zetten, i.v.m. bereikbaarheid voor de kinderen).

De dag gaat weer verder en de stilte is voorbij.

Nu ga ik over een paar weken met een vriendin op stilteretraite. 5 dagen stil zijn!! 5 dagen stilte om me heen! Dat is natuurlijk andere koek, want als het langer stil is kan ik luisteren naar mijn gedachten. Dat is waarschijnlijk het enige geluid dat ik hoor. En zijn die gedachten wel zo prettig? Of krijg ik misschien te maken met onrust? En hoe ga ik daar dan mee om?

Waar ik thuis direct mijn hardloopschoenen kan aantrekken om de onrust eruit te lopen, ben ik nu op mijzelf en het programma daar aangewezen.

Ik vind het heel spannend, want het is een nieuwe ervaring en het onbekende vind ik best eng. En tegelijkertijd kijk ik er ook naar uit. 5 dagen me-time!! Wouw!