ademen

Verbonden Ademen: waarom zou je het doen?

ademen

Goed ademen is belangrijk!

Ademen: Je doet het dag en nacht en zolang je het doet, leef je.
Maar weet jij ook hoe je ademt en waarom het belangrijk is om je adempatroon te verbeteren?

Ik zal je uitleggen waarom!

Ze zeggen weleens; Zoals je ademt, zo leef je.

En dat klopt! Want als je hard rent, adem je snel en als je ontspannen op de bank zit adem je langzaam. Als je stress hebt, adem je snel en als je relaxed bent adem je rustig. Zo simpel is het!
Het werkt ook andersom: als je gestresst bent en je gaat heel rustig ademen d.m.v. een ademhalingsoefening, neemt de stress in je lichaam af.
En dat is super handig, want dat betekent dat jij invloed hebt op je stresslevel, ongeacht de situatie waarin je zit.
Met mindful Trainen leer ik je welke ademhalingsoefeningen je kunt doen, om je stresslevel naar beneden te brengen. Super praktisch en direct toe te passen, bv voor het slapengaan, zodat jij lekker ontspannen in slaap kunt vallen.

Verbonden ademen:

We gaan nog een stapje verder, want je kunt met de ademhaling nog veel meer!
Als je geboren wordt is je adempatroon perfect en vrij. We ademen volledig en er zijn geen blokkades. Maar in de loop van ons leven ervaren wij regelmatig schrik! Bv. als kind hoor je je ouders ruzie maken, of je krijgt op je kop, of in sommige gevallen nog erger. We noemen dit ‘trauma’s” en deze kunnen klein, zoals hierboven, of heel groot zijn. Elke keer als je schrikt, houdt je je adem even in en zet je deze vast. er ontstaat een blokkade. Deze blokkades in het lichaam zorgen ervoor dat het adempatroon niet meer vrij is. Je ziet dan vaak dat iemand heel hoog ademt, of dat bepaalde delen helemaal niet mee doen tijdens de ademhaling. Deze blokkades kunnen fysieke klachten geven, maar vooral ook emotionele. Je voelt je letterlijk niet helemaal vrij!
Het opheffen/oplossen van deze blokkades zorgt ervoor dat je fysiek vrijer kunt ademen en emotioneel lekkerder in je vel komt.

 

Met een verbonden ademsessie werken we op deze blokkades.
Hoe?

Je ademt gedurende 30-45 minuten verbonden; wat betekent dat je in een vloeiende beweging in- en uit ademt in een vrij stevig tempo. Tijdens deze sessie coach ik jou in die verbonden ademhaling. Ik help je op de juiste manier te ademen en begeleid je in het tempo. Daarnaast kunnen drukpunten en affirmaties bijdragen aan het doorbreken van de blokkades. Maar de ademhaling doet het werk.
Tijdens de sessie ga je veel voelen, zowel op fysiek als op energetisch en/of emotioneel niveau. Door het ademen komt naar boven wat gevoelt mag worden en worden blokkades doorbroken.
Hierdoor wordt (een stuk van) je adempatroon weer hersteld.
Na éen sessie voel je je al erg opgelucht en vrij en met een aantal sessies is transformatie mogelijk!

Ben jij nieuwsgierig wat een mindful ademsessie voor jou kan doen, neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik vertel je er graag alles over!

 

Voor wie is Mindful sport en lifestyle coaching?

Voor wie is Mindful sport en lifestyle coaching?

Herken jij jezelf hierin?

Je weet dat je meer naar buiten zou moeten gaan en meer zou moeten bewegen. Het is superbelangrijk voor je, want je zit (geregeld) niet lekker in je vel.

Je bent druk en hebt gewoon weinig tijd. Als de week voorbij is ben je uitgeteld en ben je blij als je gewoon even niets hoeft. Toch kom je niet echt tot rust. Je hoofd gaat maar door: dit niet vergeten, dat nog even doen. Je piekert, omdat je weet dat het eigenlijk anders moet.  Je ademhaling zit vaak hoog en je hebt eigenlijk voortdurend een opgejaagd gevoel.

Je stelt steeds maar uit, in de hoop dat er een periode komt waarin je meer tijd hebt om echt te starten met beter voor jezelf zorgen. Je wordt geleefd, maar eigenlijk wil je leven.

Dit kun je van mij verwachten:

Ik kom naar jou toe! We gaan naar een mooie plek in de natuur, waar we samen sporten op jouw niveau. Krachttraining, conditietraining, yoga en mindfulness komen tijdens de training aan bod.

Door yoga en mindfulness zal je meer contact voelen met je lijf en jouw grenzen beter leren voelen. Zo kun je ook in het dagelijks leven beter je grenzen gaan aangeven en bewaken. Ook zal ik je tijdens de training uitdagen je fysiek grenzen te verleggen. Dankzij mijn jarenlange ervaring als sportcoach, heb ik voldoende skills in huis om jou te motiveren het beste uit jezelf te halen op dat moment. We maken lol en ik zal er alles aan doen om de training zo plezierig mogelijk te maken.

Daarnaast leer je mediteren. Je “mentale conditie” is net zo belangrijk als je fysieke conditie.

De meditatieoefeningen zijn gericht op het trainen van je aandacht en het verbeteren van je concentratie. Door regelmatig te mediteren leef je minder in je hoofd en kun je het piekeren stoppen.

Naast deze fysieke en mentale training ga ik je ook leren hoe je met je ademhaling je stresslevel en energieniveau kunt reguleren. Beter ademen heeft direct een positieve invloed op je gezondheid. Klachten als (spannings)hoofdpijn, kortademigheid, een opgejaagd gevoel, hoge bloeddruk heb ik als sneeuw voor de zon zien verdwijnen, met ademhalingsoefeningen. Wil jij je ook weer lekker fit en gezond voelen en weer het gevoel hebben dat je leeft?

Stuur mij een bericht voor vrijblijvende en gratis kennismaking.

Ik wil dat jij je lekker voelt!

 

Marathon

Mindful Trainen naar een marathon, kan dat wel?

Marathon

Mindful Trainen naar een marathon…, kan dat wel?

Mijn struggels naar de Leiden Marathon op 19 mei as.

Op 19 mei aanstaande sta ik aan de start van de marathon in Leiden.

Ik zit nu middenin mijn trainingsschema ernaartoe. Ik train volgens de methode “sportrusten’, wat inhoudt dat de langste afstand die ik train 14 km is.

Ik heb voor deze methode gekozen, omdat ik geloof dat het minder blessuregevoelig is en omdat het trainen op deze manier veel minder tijd kost. Zo blijft er meer tijd over voor het gezin en dat vind ik ook een hele fijne!
Daarnaast heb al meerdere keren een halve marathon gelopen en met sportrusten ernaartoe getraind en dit is goed bevallen.

Maar een hele marathon…., dat is toch wel even andere koek

Sportrusten

In januari heb ik mijn omslagpunt laten meten bij Aerofit Healthclub en aan de hand van die uitslag heb ik mijn trainingsschema van 100 dagen gekregen. Ik train 3 keer per week op hartslag(HR). In het schema staat 4 keer, maar ik vervang 1 training door krachttraining. Dat is ook prima volgens de bedenkers van Sportrusten: Koen de Jong en Stans van der Poel.

Mijn sportrusten marathon schema:

Zo ziet mijn schema er op dit moment uit.

Zondag 14 KM 156 HR

Dinsdag of woensdag 14 KM op 151 HR (hartslag)

Donderdag of vrijdag 9 KM op 160 HR

Trainen op hartslag

Het trainen op hartslag vind ik prima. Ik heb een mooi horloge die mijn hartslag op de pols meet tijdens het lopen.

Tot nu toe gaat het best aardig al merk ik dat mijn lichaam 3 keer per week hardlopen niet gewend was en daardoor voel ik dat ik echt voldoende rust tussendoor moet pakken om te herstellen, anders loop ik mezelf voorbij…

En dat laatste is best moeilijk met mijn werk als personal trainer.

Balans Training en rust is belangrijk

Naast mijn eigen trainingsschema, train ik ook nog eens 4 keer met een klant en dat is ook hardlopen. Niet zo intensief als ik zelf train, maar ik ben toch in beweging. Daarnaast geef ik nog een mindful run cursus en 3 keer per week bootcamp. Ook bij deze trainingen ben ik zelf niet heel intensief bezig, maar sta en beweeg ik wel buiten.

Ik wil graag het goede voorbeeld blijven geven aan mijn klanten en niet over mijn grens gaan met trainen. De vraag of een hele marathon lopen überhaupt wel mindful is komt de laatste tijd regelmatig op merk ik. Bij mezelf en ook bij anderen.

Struggels, vragen en onzekerheden

Tja want is 42, 2 km lopen niet gewoon roofbouw plegen op je lichaam? En met welke motivatie ga ik dit eigenlijk doen?

Wil ik iets bewijzen? En aan wie dan? Of vind ik het echt leuk? Kun je zo’n afstand lopen eigenlijk echt leuk vinden vraag ik me af.

Het is natuurlijk best knap en bewonderenswaardig en niet iedereen doet dat zo even. Ik train er hard voor en tijdens het proces voel ik me sterker en fitter worden. Dat vind ik wel een fijn gevoel moet ik zeggen. Het geeft me kracht en zelfvertrouwen.

Ook onzekere gevoelens steken de kop op. Angst voor mislukking, angst voor blessures en zelfs angst voor de dood komt voorbij. Er is iemand overleden tijdens de marathon van Rotterdam en dat bezorgt mij ook angst en twijfel. Kan dat mij ook overkomen? Vind ik het echt zó belangrijk en leuk om een marathon te lopen, dat ik dat, al is het een heeeeel klein, risico wil lopen?

En ja het risico op blessures is natuurlijk aanwezig.

Ik ben nu een kleine 2 jaar bezig met mijn eigen bedrijf en dat gaat goed. Ik geniet ontzettend van de vrijheid en het werken buiten met leuke mensen. Hopelijk blijf ik nog heel lang gezond en fit, om deze mensen te motiveren en stimuleren om Mindful te blijven trainen.

Een marathon train je niet zomaar

Je leest het: een marathon loop je niet zomaar ff. Ik niet tenminste!

Al weet ik dat er mensen zijn, die een marathon ongetraind starten en weddenschappen afsluiten voor kratjes bier. Haha, als ik dat hoor dan denk ik: Waar pieker ik over! Ik ben best fit en ga in elk geval niet zonder goede voorbereiding op weg.

Tot slot

Ik blijf voorlopig doortrainen en probeer nog niet te veel bezig te zijn met D-Day. (19mei).

Elke training probeer ik te genieten van mijn omgeving en beoefen ik zoveel mogelijk neusademhaling en mindfulness.

Een trainingsmaatje mis ik wel. Het zou leuk zijn om een keer per week samen met iemand te lopen. Dus mocht je in (de buurt van) Leiden wonen en zin hebben een keertje samen met mij te lopen, laat het me weten. danny@mindfultrainen.nl.

Lijkt me gezellig! Ook ben ik benieuwd of jij wel eens voor een marathon hebt getraind en of je iets herkend van mijn struggels. Laat gerust een comment achter, vind ik leuk!
Wil je meer weten over sportrusten: klik hier!

Mindful Personal Training

Mindful Personal Training

Mindful Personal Training

Vergeet je mind niet te trainen met mindful personal training

Tegenwoordig lees je bijna dagelijks artikelen over burn-out, overspannenheid, hoog sensitiviteit en ga zo maar door. Ook in mijn directe omgeving hoor ik vaak klachten die met overprikkeling, of stress te maken hebben: je niet kunnen concentreren, snel geïrriteerd zijn, nergens zin in hebben, je niet gelukkig voelen, schuldgevoelens, onzekere gevoelens, angsten en ook fysieke klachten als spierspanning, stijve nek en schouders, hoofdpijn, kortademigheid, vermoeide spieren, duizeligheid en gewoon weinig tot geen energie hebben.

Serieuze klachten, die om een serieuze aanpak vragen.

Burn-out raken is geen falen

Wat me opvalt bij de mensen die te maken hebben met een burn-out of stress-gerelateerde klachten, zijn gevoelens van schaamte, onbegrip, onmacht. Sommigen zien de burn-out zelfs als falen. Misschien wordt dit gevoel nog wel versterkt door reacties uit de omgeving.

Prikkels

Mijns inziens is het geen kwestie van sterk of zwak zijn. We moeten leren omgaan met de hoeveelheid prikkels en impulsen. Het aantal prikkels is de laatste jaren exponentieel toegenomen met de komst van mobiele apparaten, sociale media en het mobiele netwerk. 24/7 en overal bereikbaar zijn is de normaalste zaak van de wereld. We staan altijd “aan!”

Dit was 10 jaar geleden nog echt anders.

Onze hersenen raken overbelast

Van dit continue ‘aanstaan’ raken we overprikkeld en als dit te lang duurt ontstaan klachten zoals hierboven beschreven. Niet zo gek toch?

Wist je dat een mens die in de middeleeuwen leefde tijdens zijn gehele leven net zoveel impulsen kreeg als wij nu in 1 dag?!

Ok een mensenleven duurde in de middeleeuwen tussen de 25-40 jaar, maar toch.

Laat het even op je inwerken, want dit is echt bizar!

In 1 dag net zoveel impulsen als een mensenleven van zeg 30 jaar!

Wat het probleem nu echt is

Onze hersenen zijn niet gemaakt om voortdurend “aan” te staan. Ook je mind heeft rust nodig, om te verwerken. En die rust moeten we zelf creëren. Daarnaast moeten we onze mind trainen om te kunnen focussen op zaken die echt belangrijk voor ons zijn.

Nu worden we door elke prikkel afgeleid. We schieten met onze aandacht van het één naar het ander en vaak hebben we het niet eens door. We lopen voortdurend achter onze gedachten aan. Zolang we niet bewust omgaan met de impulsen van buitenaf, raken we vroeg of laat overbelast. Niet alleen jij, wij allemaal!

Door je mind te trainen, houd jij de controle en raak je minder snel afgeleid.

Je kunt kiezen waar je je aandacht op richt!

De oplossing is mindfulness

Met mindfulness train je je mind! Dat levert je direct meer focus en concentratie op. Daarnaast leer je met mindfulness beter voelen, waardoor je fysieke klachten kunt voorkomen of verminderen. Door goed te luisteren naar je lichaam, gaat je gezondheid vooruit. Je lichaam geeft namelijk signalen af als jij over je grenzen gaat en wanneer je die signalen gaat herkennen en respecteren, komt het goed.

Met het beoefenen van mindfulness ga je veel bewuster leven. Je krijgt inzicht in je gedachtenpatronen en overtuigingen en kunt kiezen voor andere gedachten als je dat wil. Je leert namelijk dat je gedachten hèbt en niet je gedachten bent. Dit geeft vrijheid!

Wat is mindfulness?

Mindfuness is een methode, een levensstijl, waarbij je vaker stilstaat om te voelen, letterlijk je lichaam voelen. Ook stap je dagelijks uit de automatische piloot, om met aandacht je activiteiten te doen. Aandachtsoefeningen zorgen voor het verbeteren van je concentratie en door meditatie word je bewust van je gedachten en overtuigingen.

Waarom Mindful Personal Training

Een gezond lichaam, kan niet zonder een gezonde geest en andersom geld hetzelfde. Wil je je echt gezond en fit voelen, dan zal je beide moeten trainen.

Met mindful personal training gaan we naar buiten, waar we oefeningen doen voor lichaam en geest. De oefeningen bestaan uit kracht- en conditietraining, yoga, mindfulness/meditatie en ademhalingsoefeningen.

Ik start met een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarbij we samen een gepersonaliseerd programma vaststellen. Wil je liever wandelen, hardlopen, yoga of krachttrainen, of juist een combinatie? Het kan allemaal. Mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen zijn een vast onderdeel van de training.

 

10 Tips: Hoe je mindful (en niet mindfull) de feestdagen in gaat.

Mindfull of mindful de feestdagen in?

November is in volle gang! St Maarten is voorbij en Sint is onderweg naar Nederland.

Dat betekent ook het begin van een drukke periode. Misschien wel de drukste tijd van het jaar!

Ik houd ontzettend van de feestdagen en kijk er eigenlijk elk jaar wel naar uit.

Ook zeg ik elk jaar dat ik het deze keer anders ga aanpakken, zodat ik minder “cadeaustress” ervaar en geen gedoe heb met het indelen van de feestdagen met familie en vrienden.

Zeker met een samengesteld gezin is dit elk jaar een uitdaging, Want wie heeft wanneer de kinderen en bij welke opa en oma vieren we dan kerst? Ik wil niemand teleurstellen en probeer elk jaar goed te plannen en rekening te houden met wensen en verwachtingen. En toch heb ik ook ieder jaar een lichte tot zware instorting, omdat de spanningen oplopen, nog niet alle cadeau’s geregeld zijn en ik toch weer mensen heb moeten teleurstellen.

Is dit herkenbaar voor iemand?

Dit jaar ga ik goed voorbereid deze feestelijke periode in.

Ik deel mijn tips met jou! Wellicht doe jij er ook je voordeel mee!

10 tips om Mindful de feestdagen tegemoet te gaan

 1. Het hoeft niet perfect! De eerste en belangrijkste tip. Schrijf deze zin op een briefje en hang het boven je bed, zodat je het ziet als je opstaat en voor je gaat slapen. Wat een bevrijding!
 2. Begin op tijd. Een inkoppertje, maar ik hoor bijna dagelijks mensen in mijn omgeving zeggen: “Wat vliegt de tijd. Het is gewoon al November. “ Dus begin nu met je voorbereidingen voor de feestdagen.
 3. Action, wibra en big bazar. Ga in de komende dagen naar een budgetwinkels voor de schoenkado’s. Inpakken en verstoppen. Daar hoef je niet meer aan te denken.
 4. Maak een cadeau/verlanglijstjes in je notities op je telefoon. Ik heb standaard in mijn notities een verlanglijstje staan van de kinderen, Frank en vrienden/familie, waarop ik cadeau ideeën noteer. Deze ideeën lijst groeit gedurende het jaar. Steeds wanneer ik iets tegen kom in een winkel, of online en ik denk: oh, dat is leuk voor…, of als een van de kinderen, of Frank zegt: mag ik…, ik wil…. , schrijf ik dat op het lijstje. In November selecteer ik de items die ik cadeau wil geven. Heb je zo’n lijst nog niet, begin er dan gewoon vandaag mee.
 5. Bestel voor 1 december je cadeau’s online. Ok, ik ben een voorstander van minder online zijn en meer echt contact en onder de mensen zijn. Maar voor de feestdagen, vind ik online shoppen zo’n verademing! Plan een avondje shoppen en werk gewoon je lijstje af. Bestel wel voor 1 December, zodat je zeker weet dat alles op tijd binnen is.
 6. Een vaste omgangsregeling voor de feestdagen. Deze tip is voor gescheiden en samengestelde gezinnen. Vaak hebben die een omgangsregeling voor de “gewone dagen”, maar niet altijd voor de feestdagen. En dan is het ieder jaar weer gedoe en getouwtrek. Wij hebben sinds een paar jaar een vaste regeling. Het ene jaar hebben wij de kids op kerstavond en 1ekerstdag en het andere jaar op 2ekerstdag en met Oud&Nieuw. We kunnen hierdoor ruim op tijd afspraken maken en iedereen weet waar die aan toe is. Ook voor de kinderen is dit duidelijk, want ook zij hebben bij ons de leeftijd dat ze eigen plannen hebben/willen maken.
  Breng ook de familie op de hoogte van de omgangsregeling. Om teleurstelling te voorkomen van opa’s en oma’s en wellicht ook van de andere familieleden, weten onze familieleden en vrienden van de omgangsregeling. Het ene jaar zullen opa en oma kerst vieren op 1e, of 2kerstdag met onze kleinkinderen en het ander jaar lukt dat niet.
 7. Een kerstdiner kan ook op 21, 22, 23 of 27 December. Heb je net als wij eigenlijk te weinig kerstdagen om met alle familieleden kerst te vieren? Plan dan een kerstdiner op een avond voor of na kerst. Eigenlijk kun je op elke dag een kerstdiner doen toch?
 8. Maak een to do lijst. Om niets te vergeten en op de laatste dagen voor kerst toch nog als een kip zonder kop rond te rennen voor de laatste dingen, is een to do lijst handig. Schrijf alles op wat je kan bedenken dat moet gebeuren voor de feestdagen, van nieuwe kleding, tot bestellingen van vlees, wijn en cadeau’s toe. Leg deze lijst op een plek in huis en vul aan, streep door en vink af. Een lijstje geeft rust.
 9. Plan een of twee (werk)dag(en) vrij. Deze dagen zijn helemaal voor jou, om je voor te bereiden op de feestdagen. Vaak bewaren we onze vrije dagen voor vakantie met de kinderen. Waarom niet 1 of 2 vrije dagen besteden aan tijd voor jezelf in December. Je kunt op deze dagen als je zin hebt gaan shoppen, of andere dingen van je to-do lijst afwerken. Of gewoon een vrije dag hebben, om een kerstmarkt te bezoeken, naar de bios te gaan, of wat het ook is waar jij blij van wordt. De sfeer in deze periode is feestelijk en verwachtingsvol. Neem ook de tijd om ervan te genieten. Je kunt ook meedoen met de Mindful Christmas walk. Een zintuigen-prikkelende wandeling door de binnenstad van Leiden.
 10. Haast je niet en houd je aan je gezonde lifestyle. Vaak hebben we de neiging om als het drukker wordt een tandje sneller te gaan. Door de snelheid en het gevoel van gebrek aan tijd, laten we goede gewoonten vaker schieten. We gaan minder sporten, minder mediteren en kiezen voor de snellere vaak minder gezonde hap enz. Alles waar we ons goed door voelen, krijgt minder ruimte, want we hebben het zo druk. Zonde! Ik hoop dat bovenstaande tips ook jou zullen helpen, om de feestdagen relaxed tegemoet te gaan en dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Heb jij aanvullingen op deze lijst? Hoe zorg jij ervoor dat je niet mindfull, maar mindful blijft voor en tijdens de feestdagen?

 

 

 

Een goede ademhaling is de oplossing!

De invloed van je ademhaling op je gezondheid.

Ongelofelijk hoeveel klachten zijn terug te voeren op een verkeerd adempatroon!
Nu ruim een jaar geef ik met Mindful Trainen, trainingen voor lichaam en geest, waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt. We doen ademhalingsoefeningen en gebruiken de ademhaling als anker in meditaties.  Daarnaast trainen we ook fysieke kracht en uithoudingsvermogen.

Ik sta versteld van hoeveel mensen te veel ademen en de klachten die zij hierdoor ervaren.

Tegelijkertijd ben ik heel enthousiast over het effect van een goed adempatroon!

Weet je waarom?

Omdat met ademhalingsoefeningen en het weer aanleren van een goed adempatroon, ontzettend veel klachten worden opgelost.

Dat is toch geweldig!

Een goede ademhaling geeft energie en zelfvertrouwen.

Ook als je geen klachten hebt, kun je je met ademhalingsoefeningen nog veel beter voelen! Dit vertel ik uit eigen ervaring. Ik heb namelijk de mazzel, dat ik mij gezond en fit voel. Geen fysieke klachten en geen mentale klachten op het moment.

Toch doe ik dagelijks oefeningen voor een betere ademhaling en mindfulness meditaties.

Waarom? Omdat het me goed doet! Ik voel me energiek en in balans.

Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid. Geloof me, het is heel bijzonder dat ik dit zeg, mensen die mij persoonlijk kennen zullen dat beamen;)).
Door beter te ademen sta ik meer in contact met mijn intuïtie. Zo kan ik beter voelen wat goed is voor mij, wat ik wil en waar ik blij van word. Om daar vervolgens naar te luisteren, maakt een mens gelukkig.

Effecten van te veel ademhalen.

Maar goed, nu even over de klachten. Een heel groot deel van de volwassen bevolking in Nederland ademt te veel. Overademen noemt men dat. Het teveel ademen brengt het lichaam in Stress. Deze stress, zorgt ervoor dat we nog meer gaan ademen en zo is de circel rond. We hyperventileren chronisch en dit geeft op termijn klachten en maakt ons uiteindelijk ziek. (dit is de kortste versie van het proces. Voor meer informatie hierover verwijs ik naar het boek “verademing” van Bram Bakker en Koen de jong.)

De top 3 van klachten die het meest voorkomen bij mensen die te veel ademen zijn:

 1. Pijn in schouders of nek
 2. Snel vermoeid
 3. hartkloppingen/gejaagdheid. (hoge bloeddruk)

Met deze “stress gerelateerde klachten” gaan we naar de huisarts.
Die schrijft medicijnen voor, zoals bloeddruk verlagers en/of antidepressiva en adviseert je om het rustiger aan te doen. De medicatie zorgt niet alleen voor het verminderen van de klachten. Je krijgt er een hoop bijwerkingen bij cadeau. (ook dit is vrij kort door de bocht, maar je begrijpt de strekking van het verhaal denk ik)

Waar ik naartoe wil.

Stel je voor dat je met een verbeterd adempatroon je klachten kunt verminderen, of zelf oplossen?
Dat zou toch geweldig zijn!?

Ik weet dat het kan!

Beter/minder ademen, verlaagt de hartslag, de bloeddruk en geeft direct ontspanning.

Op termijn verdwijnen vermoeidheidsklachten, komt de energie terug en het lichaam weer in balans.

Ik heb het afgelopen jaar veel mensen mogen begeleiden met “stress gerelateerde klachten” en allemaal hebben zij baadt bij ademhalingsoefeningen. Ze ervaren direct meer ontspanning, kunnen soms zelfs hoofdpijn weg ademen en voelen zich na een paar weken oefenen een heel stuk opgewekter en energieker. Ze worden fysiek en mentaal sterker en flexibeler.

Soms ligt de oplossing dichterbij dan je denkt!

 

 

mindful wandelen

Magische full moon wandeling

Wouw, Ik ben nog aan het nagenieten van de mindful full moon wandeling op 25 september.
Wat was de maan prachtig zichtbaar en voelbaar!

Het in stilte wandelen bracht verdieping en bewustwording. We hebben gezien, gehoord, geroken, geproefd en gevoeld. De focus op onze zintuigen brengt de aandacht in het hier en nu. Precies waar het met Mindfulness over gaat.

Ik had er bewust voor gekozen om vooraf niet te veel te zeggen, zodat de deelnemers zoveel mogelijk open en verwachting loos konden ervaren. Het is een mooie en fijne ervaring is geweest.

Aan het einde hebben we geluisterd naar het lied: “heb het leven lief” van Liesbeth List. Toen daarna de stilte verbroken mocht worden, waren we er stil van geworden.

Onder het genot van een kop thee of chocolademelk hebben we nagepraat.

De reacties waren zeer positief. Het stil zijn vonden de meesten heerlijk! Even niet hoeven praten, maar gewoon genieten van alles om je heen. Ik hoorde verwondering over wat men had gezien, gehoord en gevoeld. Dat de ervaring zoveel intenser was en dat er niets anders was dan het hier en nu. Wouw! Ik ben er nog stil van!

Stiekem ben ik al aan het fantaseren over een volgende full moon wandeling. 🙂

 

Geen herfstdip dit jaar met Mindful (Personal) Trainen

Heb jij last van een herfstdip?

Je bent niet de enige. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben in meer of mindere mate last van deze seizoensgebonden dip, of zelfs depressie. Afhankelijk van de ernst van de klachten is medicatie en/of lichttherapie nodig. Daarnaast zijn er nog een heel veel dingen die je zelf kunt doen, om de klachten te verlichten. Hieronder zet ik er een aantal op een rij.

 1. Ga zo vaak mogelijk naar buiten,
 2. Beweeg dagelijks ten minste 30 minuten,
 3. Mediteer,
 4. Slaap minimaal 7 (liefst 8) uur per nacht,
 5. Houd je aan een vast ritme (zie ook mijn ochtendritueel),
 6. Doe dagelijks ademhalingsoefeningen,
 7. Drink voldoende water (2 liter per dag),
 8. Eet zo min mogelijk (geraffineerde) suiker,
 9. Drink minder koffie en alcohol,
 10. Sport,
 11. Maak tijd voor leuke dingen en plan ze vooruit,
 12. Maak het thuis gezellig.

Uit vele onderzoeken is gebleken dat buiten bewegen zonder prestatiedruk en het beoefenen van mindfulness geweldig effectief zijn in de strijd tegen depressie!

Mindful Trainen tegen een herfstdip

Kun jij wel wat hulp gebruiken in jouw strijd? Of vind je het lastig om buiten te gaan sporten, als het herfstachtig weer is? Wil je leren mediteren en ervaren wat een goede ademhaling en het beoefenen van mindfulness voor jou kunnen betekenen?  Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Waarom ik je kan helpen

Mindful Trainen is ontstaan vanuit mijn eigen onderzoek naar wat nodig is om gelukkig te zijn. Om ons goed te voelen richten we ons vaak volledig op het fysieke aspect. We gaan gezonder eten en meer bewegen. Daarbij zijn we vooral bezig met ons uiterlijk. Als we er goed uitzien, voelen we ons lekkerder. En dat klopt natuurlijk ook. Voor een deel. Daarnaast streven we naar méer, mooier en beter! Meer geld, mooiere auto, betere baan enz. Iedereen kent wel iemand, of is zelf iemand die het geweldig voor elkaar heeft. Hij ziet er goed uit, goede baan, leuke partner met of zonder kinderen, gaat 2-3 keer per jaar op vakantie enz enz. En toch voelt hij zich niet lekker, of zelfs ongelukkig. Ikzelf was zo iemand. Er was niets mis en toch voelde ik me niet gelukkig. Hiervoor schaamde ik me, want andere mensen zouden misschien heel graag met mij ruilen. Ik had het toch geweldig voor elkaar?

Wat ik leerde

Ik volgde trainingen NLP en Mindfulness en volgde een opleiding tot yogadocent en mindfulnesstrainer en ontdekte dat gelukkig zijn vooral tussen je oren zit. Wat denk je allemaal over jezelf, waar geloof je in, hoe ziet jouw model van de wereld eruit, waar richt je je aandacht op, hoe bewust leef je, hoeveel tijd breng je door op de automatische piloot en in je hoofd? Ook leerde ik dat je “hoe” en “wat” je denkt kunt veranderen en dat je “bewustzijn” kunt trainen. Ik ervaarde en ervaar nog steeds dat dit niet gemakkelijk is. Dat de patronen die ik van jongs af aan ontwikkeld heb diep geworteld zijn in mijn onbewustzijn en dat ik eerst bewust moet worden voor ik kan veranderen.

Hoe ik het nu doe

Dagelijks oefenen, mediteren en beter ademhalen helpen mij  bij dit proces van onbewust naar bewust. Het helpt mij om mijn gedachten en emoties te zien voor wat ze zijn en leert mij dat ik niet mijn gedachten en emoties ben. Ik hèb gedachten en emoties en kan van een afstandje naar ze kijken. Hierdoor kan ik andere keuzes maken en anders omgaan met situaties, dan ik gewend was te doen. Ik durf nu (soms) uit mijn comfortzone te stappen en dingen te doen die ik diep van binnen graag wil, maar niet durfde uit angst voor mislukking of afwijzing. Angsten die ik in mijn jeugd heb ontwikkeld, maar niet meer reëel zijn in mijn volwassen leven.
Op deze manier omgaan met dingen, maakt mijn leven uitdagend en spannend en ik leer elke dag weer iets nieuws.  Daardoor voel ik me vaker gelukkig!
En dat gun ik jou ook!

Mindful Personal Training

Wil jij je ook gelukkiger voelen en spreekt bovenstaand verhaal jou aan?
Vind jij het lastig om uit jezelf voldoende te bewegen en buiten te zijn en wil je leren wat een gezonde ademhaling en mindfulness voor jou kan doen? Laten we dan samen gaan trainen.
Ik neem je mee naar buiten voor je dagelijkse portie Vit D en beweging. Daarnaast leer ik je mediteren en ademhalingsoefeningen, die je ook dagelijks thuis kunt doen.

Zo blijf jij een herfst/winterdip voor en voel je je ook tijdens deze jaargetijden lekker!

Mail me hier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk naar je uit!

Mindful full moon city walk

Mindful Full Moon City walk


Op dinsdag 25 september organiseert Mindful Trainen/Mindful Run Leiden, een speciale Full Moon City walk!

Ontdek Leiden tijdens een prachtige wandeling langs de singels en door de stad, op de avond dat de maan vol aan de hemel staat. Tijdens de wandeling zullen we jullie zintuigen zoveel mogelijk prikkelen. Ook staan we af en toe even stil voor een mindfulness- of yogaoefening. De schemering, de volle maan en de mindfulness elementen maken deze wandeling een onvergetelijke belevenis!

Aan het einde is er thee en warme chocomelk en gelegenheid om nog even na te praten.

De bijdrage voor deze speciale stadswandeling is 15 euro p.p.
Dit is inclusief thee en chocomelk na afloop.

Dit evenement wordt georganiseerd door Danny en Jozien: “De opbrengst van deze avond gaat volledig naar onze vriendin Nina. Zij heeft een jaar geleden de vreselijke diagnose kanker gekregen en vecht sindsdien keihard om beter te worden. De behandelingen die zij hiervoor ondergaat worden niet vergoedt door de ziektekostenverzekering en zijn ontzettend duur.
Wij vinden het daarom extra bijzonder om deze loop voor haar te organiseren en op deze manier een bijdrage te kunnen leveren.”

Voor wie is deze loop geschikt? Voor iedereen die houdt van wandelen en buiten zijn en zin heeft in een bijzondere en vooral leuke avond.

Startlocatie: Slachthuislaan 31 (In het Park bij restaurant Terroir)

Datum: dinsdag 25 september

Tijd: 20.00-21.30 uur

(Er is voldoende gratis parkeergelegenheid)

https://www.mindfulrun.nl/leiden-leiderdorp/

Mijn mindful ochtendritueel voor een heerlijke dag!

Een mindful ochtendritueel!

Sinds een jaar heb ik een mindful ochtendritueel die me geweldig goed doet!
Dus tijd om dit met jou te delen om je te inspireren om ook een routine te starten met tijd voor jezelf. In the pocket zeg ik!

Want soms is er de gehele verdere dag geen tijd meer voor “me-time” en vlieg je van het een naar het ander.
Herkenbaar? Wie weet heb jij wat aan deze 8 stappen.

Mijn 8 stappen plan

 1. Vertel je gezinsgenoten dat je elke ochtend een half uur eerder opstaat om te mediteren of wat yoga oefeningen te doen. Mocht er iemand eerder wakker zijn, dan wil je niet gestoord worden (vraag of je partner hieraan mee wil helpen).
  Om 7.00 uur ben jij er weer voor iedereen. Het is belangrijk om dit te vertellen, zodat de rest ook rekening met jou kan houden. Ik vond dit overigens lastig en voelde schaamte om dit te doen. Misschien omdat ik het een beetje gek vond en bang was dat zij het gek zouden vinden, of omdat ik twijfelde of ik deze tijd wel mocht nemen voor mezelf. Er werd heel relaxed op gereageerd. “Prima” zeiden ze en ze vroegen er verder niets over. Zorgen om niets!
 2. Begin voor je naar bed gaat met voorbereiden. Ik haal brood uit de vriezer, zet alvast de borden en bekers klaar voor het ontbijt en de lunchtrommels voor de kids. Ook leg ik mijn yogamat en meditatiekussen klaar, een opschrijfboekje met pen en de verstuiver met etherische olie. Leg je kleding voor de volgende dag klaar in de badkamer samen met een groot glas(water).
 3. Zet je wekker 30 minuten eerder dan je gewend bent. Mijn wekker gaat om 6.15 uur en de anderen staan zo rond 7.00 uur op. Ok, het kost je een half uur slaap, of suffen en dat gaat je wellicht aan het hart, maar geloof me die 30 minuten “me-time” leveren je zoveel meer op! Ook als je al korte nachten hebt en je het gevoel hebt dat elke minuut je kostbaar is, dan nog ben ik ervan overtuigd dat je een fijnere dag hebt als je die 30 minuten eerder opstaat en besteed aan tijd voor jezelf.
 4. Drink in de badkamer een groot glas lauw water. Ik voeg er altijd 3 druppels etherische citroen-olie aan toe. Heerlijk verfrissend en perfect voor het opstarten van je stoelgang.
 5. Neem dan een koude douche. Haha ik hoor je nu al denken; Ja dag!!!, die is gek! 😉 Ik daag je uit om het eens eens week of 2 te proberen. Wat heb je te verliezen? Dus een korte koude douche. Ik zet eerst even de warme douche aan, ongeveer 15-30 sec. Kort! Zodat ik geen weerstand opbouw tegen de kou die komen gaat. Dan koud dus! Rustig doorademen, je lichaam ontspannen en tenminste 1 minuut blijven staan. Dan eruit! De sensatie op je huid is heerlijk en je bent meteen goed wakker. Vervolgens aankleden en naar beneden.
 6. Verwen jezelf met een kop koffie of thee, net waar je van houdt. Dit vind ik echt een heerlijk moment. Ik zet een kopje koffie en neem dit mee naar mijn yogamat/meditatiekussen.
 7. Start met mediteren, of yoga oefeningen: Ik zet de verstuiver aan en soms een ondersteunend muziekje. (dit is niet nodig, maar draagt wel bij aan de sfeer). Timer (bv de app insight timer) op 20 minuten en mediteren maar. Ik breng de focus naar mijn ademhaling en laat gedachten komen en gaan. Er komt meestal van alles voorbij, vooral ‘to-do’ dingen. Vaak voel ik de neiging mijn telefoon te pakken, om dingen op te zoeken, of iets op te schrijven. Ik bedwing mezelf door steeds de aandacht te brengen naar mijn adem en lichaam. Dit is een mooi moment om even na te gaan hoe het met je is en wat je nodig hebt vandaag. Na de meditatie schrijf ik eventuele ideeën of to-do dingen op in een schrijfboekje die naast me ligt.
 8. Intentie zetten en of kaartje trekken. Als de gong gaat na 20 minuten, rek ik mezelf even uit en is het moment aangebroken om de dag met de rest van de familie te beginnen. Maar voordat ik mijn spullen opruim en de rest begroet trek ik een kaartje. Deze kaart bevat een bodschap die ik meeneem in mijn dag. Ik gebruik hiervoor de carddeck’s van bv Dolly van de Heuveling, Gabrielle Bernstein, of de spirituele inzichtkaarten. Er zijn er nog veel meer op de markt! Google maar eens op inzicht, of affirmatiekaarten.
  Ook zonder kaart kun je een intentie zetten voor de dag. Vraag jezelf; Wat heb ik nodig vandaag? En laat het antwoord in je opkomen. Je kunt er ook voor kiezen dit op te schrijven op een briefje, die je meeneemt in je broekzak. Een mooie reminder voor als je in de 5eversnelling zit en je weer even wordt meegenomen in de waan van de dag.

Je eigen mindful ochtendritueel

Ik hoop dat door deze stappen met jou te delen, ik je geïnspireerd heb om ook een ochtendroutine te starten met tijd voor jezelf. Je kunt dit op allerlei manieren invullen. Misschien is mediteren of yoga helemaal niet jouw ding en houd je van tekenen, lezen of muziek luisteren. Je kunt de “me-time” invullen met waar jij blij van wordt. Toch adviseer ik je als mindfulness coach, om te starten met mediteren. Het trainen van aandacht en focus is sporten voor je mind. Het maakt je bewust van je gedachtenpartonen, zorgt ervoor dat je je langer en beter kunt concentreren en brengt je meer in contact met je intuitie.
Wanneer je elke morgen mediteert, leef je meer vanuit je hart, dan vanuit je hoofd. Weet je niet goed hoe te beginnen? Ik help je graag! Bel me gerust voor meer informatie over Mindful Trainen en hoe ik jou kan helpen.